ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Vinterferie:

Ytterjakka av i bilen

Foto: Tryg Forsikring

Derfor bør du ta av ytterjakka i bilen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Denne uka startet vinterferien i store deler av landet, og mange har allerede kjørt til fjells. Flere vil beholde vinterjakka på under bilturen, men det kan gi dårligere sikkerhet. Bare en av ti pleier alltid ta av seg ytterjakka når de kjører bil, viser en spørreundersøkelse.

– Det burde vært langt flere. Kollisjonstester viser at bilbeltet ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en kollisjon tar det da lengre tid før sikkerhetsbeltet strammes, og risikoen for alvorlige skader øker. Kroppen beveger seg mer fremover, og selv om det er snakk om få centimeter her kan det gi store utslag ved et sammenstøt, selv i moderat hastighet. I en kollisjon er det små marginer som avgjør hvor skadd en blir, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I vinterferien i fjor ble 77 personer skadd i trafikken, og forsikringsbransjen registrerte over 22.000 bilskader i forbindelse med trafikkulykker, viser tall fra Finans Norge. De materielle skadene utgjorde vel 450 millioner kroner.

IKKE la barna ta på bilbeltet selv. Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

La ikke barn feste bilbeltet selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn som viste at akselerasjonen i brystkasse, nakke og hode økte markant i en kollisjon når barnet hadde en vinterjakke på under sikkerhetsbeltet. Noe som kan gi store indre skader.

– Lærdommen er å kle av barna ytterjakken, og la ikke små barn få feste beltet alene uten at en voksen sjekker at det sitter som det skal, tett inntil kroppen. Er beltet for slakk kan barn i verste fall skli delvis under beltet ved en kollisjon. Helst bør beltet være stramt over hoftene og skulder. I det daglige tror jeg mange voksne unngår å sjekke at beltet hos barn sitter stramt nok, spesielt på kortere bilturer, sier Brandeggen.

Fakta om vinterferien 2020

Denne uka (17. - 21.02.) er det vinterferie i Oslo, Agder, Hedmark, Sogn og Fjordane, Odda, Voss, Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestfold, Telemark, Akershus, Østfold og Finnmark (19. - 21.02 samt 24.02.).

Uka etter (24. - 28.02.) er det vinterferie i Buskerud, Hordaland unntatt Voss og Odda, Oppland og Rogaland.

Deretter er det vinterferie i Nordland og Troms fra 2. - 6. mars.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 8. - 18. oktober 2019 gjennomført til sammen 1002 CAWI-intervjuer med personer 18+ år med bil i husstanden.

På spørsmål «På vinteren, pleier du å ta av deg ytterjakken når du kjører bil?» er svarene blant de som har bil i husstanden og førerkort: Alltid 13%, av og til 65%, aldri 21%, vet ikke 1%.
Per 29. mars 2019 var det registrert vel 2.8 millioner personbiler i Norge, ifølge SSB.

Foto: Tryg Forsikring

ANNONSE