Nea Radio

Berit Bakosgjelten, avdelingsleder for Bygningsvernsenteret på Rørosmuseet sammen med smed Mattias Helje fra Sverige i Kobberverkets gamle smie som brukes flittig under handverksdagene. Foto: Marit Manfredsdotter

Yrende liv på Handverksdagene

Det er et yrende liv i Kurantgården på Røros denne uka. 100 kursdeltakere fra hele landet er samlet til Handverksdagene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

For 19. året på rad arrangerer Rørosmuseet denne uka Handverksdagene på Rørosmuseet. I år er 100 deltakere fra hele landet på plass for å lære seg gamle teknikker innenfor blant annet tre, smie, maling og murarbeid.

Viktig å dele kunnskap

– Bergstaden skal tas vare på for evig, og det er derfor vi har et bygningsvernsenter der kunnskap er samlet, forskes på og formidles videre. Å dele kunnskap med så mange som mulig er vårt mantra, sier avdelingsleder for Bygningsvernsenteret på Rørosmuseet, Berit Bakosgjelten.

Lærer bort gamle teknikker

Den eldste instruktøren er 81 år.

– Det er viktig å ha med nestorer når man skal lære bort gamle teknikker, sier Bakosgjelten.

NTNU-studenter i full sving med å lage sine egne redskaper. Foto: Marit Manfredsdotter

Malerikonservator Jon Brenne videreformidler sin kunnskap om maling til kursdeltakerne. Foto: Marit Manfredsdotter

Seppe Lehembre fra Hardanger og Voss museum arbeider med et eggverktøy. Foto: Marit Manfredsdotter

Berit Bakosgjelten ser en tydelig trend. Stadig flere er interessert i gamle teknikker:

Foto: Marit Manfredsdotter

Jon Brænne er malerikonservator og professor ved Göteborg Universitet. Brænne arbeider som professor ved Göteborg Universitet, avd. for Kulturvård og som seniorforsker hos Norsk institutt for kulturminneforskning.

Under handverksdagene på Røros gir han deltakerne innsikt i hvordan man koker sin egen farge.

– Dette er en produkt du kan spise, det er 100 prosent miljøvennlig, og det holder i 50 år, sier han.

Jon Brænne har deltatt som instruktør på alle Handverksdagene siden arrangementet startet i 2000. Han har arbeidet i kulturminnevernet i 50 år. Onsdag kveld takket han for seg gjennom å oppsummere sitt arbeid gjennom disse årene for kursdeltakerne på Handverksdagene.
Vår reporter Marit Manfredsdotter fikk en prat med Jon Brænne i fullt arbeid med å koke farge:

Foto: Marit Manfredsdotter

Lørdag er det åpen dag der publikum er velkommen til Kurantgården for å observere handverkerne i arbeid og for å slå av en prat og lære litt om tradisjonelt handverk.

I forbindelse med Handverksdagene 2018 blir det en vandring i Røros sentrum med fokus på vernehistorie denne dagen med Ole Kristian Korssjøen som guide.

Nøkkelord

ANNONSE