Nea Radio

Barndomskompisen inn til VM-gull:

- Det presser på bak øynene

Fanklubben: Her skjønner Magnus Gjemse og resten av Emil Iversen fan club at det blir gull til barndoms- og treningskompisen. Foto: Henrik Einangshaug

Emil Iversen leverte en monsteretappe når de norske herrene gikk inn til gull i Oberstdorf på stafetten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2021 kl 07:12

Det var knyttet stor spenning til herrenes VM-stafett i Oberstdorf fredag formiddag. Dagen før var svenskenes langrennsjenter storfavoritter foran kvinnenes stafett, men havnet til slutt på en 5. plass etter å ha smurt seg bort på de to første etappene. Foran fredagens herrestafett var det norske laget storfavoritter, men det voldsomme snøværet gjorde smøreforholdene vanskelig, blant annet for det norske laget.

Vekslet minuttet bak

Hjemme i Meråker hadde Emil Iversen fan club satt opp et partytelt midt ute på en åker, en fanklubb bestående av Iversens barndomskompiser. Det de fikk se på førsteetappen var langt fra særlig oppløftende å se på, og nervøsiteten meldte seg øyeblikkelig i fanklubben. Pål Golberg vekslet til slutt hele 56,6 bak russiske Chervotkin. Magnus Gjemse var med på å grunnlegge fanklubben, og likte virkelig ikke det han så.

- Det var beinhardt. Jeg tenkte først at nå må Norge ha gjort noen justeringer på smøringa, sånn at Emil har bedre ski.

Barndomskompisene fulgte spent med på stafetten. Foto: Henrik Einangshaug

Stemningen snudde derimot raskt i partyteltet når Iversen la ut på sin etappe. Etter snaut halvannen kilometer hadde Iversen tatt innpå russernes Yakimushkin med nærmere halvminuttet, og krøp stadig nærmere. Cirka halvveis ut i etappen var russerens forsprang spist opp.
Iversen og finske Niskanen avsluttet sin etappe meget sterkt, og skaffet seg mot slutten en luke på over ti sekunder til Finland og Sveits, og over 20 sekunder til Sverige og det russiske skiforbundet. Emil gikk med det over 1:20 min raskere enn Yakimushkin på etappen.

- Det er vell kanskje dagens etappe slik jeg ser det. Det er helt utrolig sterkt å veksle så langt bak, beholde roen, og gå så jevnt. Han gjør alt rett, både taktisk, teknisk og fysisk. Porsjonerer kreftene helt perfekt, og veksler først. Det er en bunnsolid etappe av Emil, kunne ikke blitt gjort bedre, sier Magnus Gjemse.

- Det presser på bak øynene

Emil Iversen sendte Hans Christer Holund ut på 3. etappen for Norge, og onsdagens verdensmester på 15 km friteknikk ville ikke være noe dårligere enn sin landsmann. Holund gikk fra Finland, og skaffet Johannes Høsflot Klæbo et fantastisk utgangspunkt til ankeretappen. Cirka halvveis lå Norge og det russiske skiforbundet helt likt. Bolshunov hadde derimot ingenting å stille opp med når Klæbo rykket i den siste bakken, og Byåsen-løperen kunne gå Norge inn til gull på stafetten. Frankrike tok bronsen.

Magnus Gjemse har både vokst opp og trent sammen med Emil Iversen, og innrømmer at det var stort å se at barndoms- og treningskompisen kunne innkassere nok et VM-gull.

- Det er helt fantastisk, det bare presser på bak øynene. Jeg bare får så mange bilder i hodet av alle de minnene jeg har med Emil fra vi gikk i barnehagen, til vi kjørte intervaller i Fagerlia, budde i lag og vokste opp i lag. Alle de minnene jeg har med han, for jeg vet hva som ligger bak den prestasjonen han gjør i dag, for det er ikke gjort av seg selv, det er et liv med trening. Det er et liv med trening og ofring, og på en måte dedikere livet ditt til det å utvikle seg hele tiden. Jeg har kjent han hele livet og vet hva som ligger bak, så da blir det litt spesielt, det er litt sterkt.

Du har trent en del med Emil. Hadde du trudd dette skulle skje når han var 15-16 åring?

- Nei. Når vi hadde intervaller i Farstadbakken hadde han sting og var langt bak. Han fungerte dårlig. Han var nå med og kjørte på, også har han bare trent mer og mer. Så har vi skjønt at han blir jo bedre for hvert år som går, og nå er han verdensmester.

Saken fortsetter under intervjuet med Magnus Gjemse.

Stolt mor

Det var ikke bare barndomskompisene som hadde samlet seg i partyteltet på åkeren, der satt også mor Unni og fulgte spent med på sønnen.

- I dag var det helt utrolig, for vi var litt kvalm etter første etappe. Synes synd på Pål (Golberg journ.anm) og det han måtte oppleve der. Klart vi begynte å melde litt med Mats (sønn og skitester journ.anm) om hvordan skiene var, og hva dem hadde av rubb og klister, så fant vi fort ut at Pål gikk på klister og Emil på rubb, så da hadde vi litt trua igjen. Men at han tok igjen russeren så fort, og tok 30 sekunder på bare noen kilometer var helt utrolig, så han måtte ha en dårlig dag han russeren da. Det svingte så mye, fra at det var helt katastrofe til vi var helt med igjen.

Unni Iversen ser sønnen ta karrierens tredje VM-gull. Foto: Henrik Einangshaug

Unni har ikke bare en sønn som er med i årets VM, sønnen Mats er med som skitester for det norske laget. Gjennom stafetten ble det derfor sendt flere meldinger til Oberstdorf, og det var da en betryggende beskjed å få at Emil gikk på rubb ski.

Hvordan er det å se sønnen din lykkes? Han var da langt fra noen barnestjerne.

- Nei, det var han ikke. Han var kjempe fornøyd med 3-mila, og det er klart med den løypeprofilen, og den vanvittig lange bakken på skøytinga, så var det kjempe bra å bli nummer 5. Skal du ta medalje tror jeg alt må klaffe, både føret, løypa og formen må klaffe, det er så mye som må klaffe. Når han var fornøyd, så var vi kjempe glade, for at vi syntes det var bra vi, og han syntes det selv også og det var godt.

Saken fortsetter under videoen fra innspurten til Klæbo.

Fanklubben i det de ser Johannes Høsflot Klæbo sikrer Norge gullet på stafetten.

Medalje på 5-mila

Søndag er det klart for den prestisjetunge 5-mila i VM. Norge har foreløpig ikke tatt ut noe lag, men det er all grunn til å tro at Emil Iversen er blant navnene på blokka til landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Både Magnus og Unni har trua på at Emil kan gjøre det svært godt i søndagens 5-mil.

- Vær du trygg! Jeg skal stille forberedt her på søndag formiddag. Det blir beinhardt, og jeg har skikkelig trua. Emil har gjort treningen som skal til, han er god i klassisk, god i den løypa og han er i form. Alt er lagt til rette for vertfall en medalje på Emil, sier Gjemse.

- Emil er jo i form, og så er det som jeg sier, alt annet må å klaffe, så e han nokk sikkert med i medaljekampen, jeg tipper det. Men på en 5-mil kan alt skje på den siste mila, du kan gå næringstom, det er så mye som kan skje, så vi får se, sier Unni Iversen.

Unni sier avslutningsvis at det samtidig skal bli godt å få hjem sønnen.

- Det er greit at det blir ferdig, vi går jo litt rundt med ekkel mage, litt sånn ekkel følelse og mye spenning.

Hør hele intervjuet med Unni Iversen her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...