Nea Radio

Viser tidligere upubliserte bilder

Nytt perspektiv på krigsårene i Midt-Norge

Upublisert materiale: Knut Sivertsen, Tore Greiner Eggan og Karl H. Brox gir ut boken Fem Mørke År, som viser tidligere upubliserte bilder tatt av tyske okkupasjonsstyrker under andre verdenskrig. Foto: Anne Gundersen

Boka Fem Mørke År viser bilder tyske soldater selv tok mens de var stasjonerte i Trøndelag under andre verdenskrig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 10:15

Knut Siversen, Karl H. Brox og Tore Greiner Eggan står bak boka Fem Mørke år, oppfølgeren til Bunkeren, Trondheim under hakekorset, som kom i 2015.

– Jeg vil kalle det en fotografisk beskrivelse av krigen i Midt-Norge, med private bilder tatt av tyske okkupasjonsstyrker mens de var stasjonert i Norge, sier Sivertsen. Han forteller at da arbeidet med Bunkeren var over, satt forfatterne igjen med et omfattende ubrukt bildemateriale og at de derfor bestemte å vie en hel bok til å vise noe av dette. Resultatet ble nylig lansert.

– Dette er "den gangen jeg var der-bilder", sier Karl H. Brox.

– Det er tidsvitner fra et perspektiv vi ikke før har sett.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Samlet i flere tiår

Tore Greiner Eggan har samlet bilder fra krigsårene siden 70-tallet.

– Det begynte egentlig med at jeg ønsket å finne bilder av min bestefar Gustav Walter Greiner fra Lakselv, som var soldat i Alta bataljonen under krigen og jeg hadde hørt at tyskerne tok en mengde bilder da de var stasjonerte her. Han forteller at han kom i kontakt med en tidligere tysk soldat som hadde vært stasjonert i Norge, da han hadde sommerjobb på Vikhammerløkka camping.

– Han ga meg tidsskriftet Soldatenkalender. Der fant jeg blant annet adresser til veteranforeninger i Tyskland og snøballen begynte å rulle.

Liten styrke

Brox forklarer at Trondheim, som var planlagt å bli Tyskernes største base i Norge, var interessant for okkupasjonsmakten av hovedsakelig tre årsaker.

– For det første ønsket man å sikre malmtransporten fra Narvik til Tyskland, dernest ville man sikre kysten utenfor Midt-Norge som marinebase og til slutt skulle denne basen være utgangspunkt for et planlagt angrep på Storbrittania. Han sier videre at planleggingen av angrepet på Norge startet sent.

– Vi vet at de begynte å legge planene i februar 1940 og som kjent så ankom de 9. april samme år. Angrepet måtte komme overraskende for ikke å bli stanset av den britiske marinen og styrken som kom var forholdsvis liten, omlag 1000 mann.

Mye uvisst

Brox, som også har skrevet bøker om hendelsene på Hegra Festning, mener at mye fremdeles er usikkert når det gjelder hva som egentlig skjedde i Midt-Norge under krigen.

– For eksempel vet vi ikke med sikkerhet hvor mange tyske soldater som mistet livet her. Når det gjelder det som skjedde på Hegra verserer det ville historier om jernbanevogner fulle av drepte tyske soldater etter trefningene der. Dette vet vi er det rene tøv og at det er snakk om rundt fem drepte. Knut Sivertsen, som til daglig arbeider ved Justismuseet i Trondheim hvor han blant annet har ansvaret for utstillingen om andre verdenskrig, mener at trøndersk krigshistorie har druknet i skyggen av Rinnanbanden.

– Det er fremdeles veldig mye vi ikke vet og disse bildene er en svært god kilde til å få se nærmere på det.

Pragmatisk

Ettersom tiden går, blir temaet andre verdenskrig mindre betent, det er de tre enige om.

– Vi har nok fått et mer pragmatisk syn på det som skjedde etterhvert, mener Sivertsen.

– Vi er tross alt ikke del av den moralske indignasjonen det var naturlig å kjenne på i etterkrigstiden. Derfor kan vi nå gi en bredere beskrivelse av hva som skjedde på et mer menneskelig plan. Han understreker at det finnes mye lokalhistorie i bildene, lokalhistorie det er vanskelig å få tilgang til gjennom andre kilder.

– Dette er bilder fra vårt lokalmiljø på et tidspunkt der nordmenn ikke hadde den samme tilgangen på fotoutstyr som okkupasjonsmakten og det gjør dette materialet svært verdifullt i et historisk perspektiv.

Stadig aktuelt

Brox mener at temaet andre verdenskrig fremdeles er aktuelt.

– Man kan spørre om man virkelig trenger enda en bok om krigen. Men stadig nye generasjoner får vekket interessen for krigsårene og stadig ny informasjon kommer fram. Det er bestandig slik at kunnskap skader ingen sak, så derfor er det viktig at vi fortsatt dokumenterer, mener Brox.

– Dessuten er det slik at demokrati ikke er noe du har fått til odel og eie, legger Knut Sivertsen til.

– Det er noe du må slåss for hver dag. For Tore Greiner Eggan går jakten på et bilde av bestefaren videre.

– Jeg har fremdeles et håp om at det kan dukke opp et bilde av ham og jeg kommer til å fortsette å lete. Det hadde vært fint å endelig få se ham, avslutter Tore Greiner Eggan.

Har du informasjon eller bilde av Gustav Walter Greiner fra Lakselv, ta kontakt med Nea Radio.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...