Nea Radio

NAVs bedriftsundersøkelse:

Viser optimisme for framtiden

Optimisme: Trønderske bedrifter ser lyst på framtiden. Foto: Marit Langseth

NAVs bedriftsundersøkelse for 2021 viser at trønderske virksomheter begynner å se lyset i enden av pandemien.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mer enn hver fjerde bedrift forventer å rekruttere flere ansatte det kommende året, mens ni prosent forventer færre ansatte. Størst er etterspørselen av ulike type helsepersonell og håndverkere.

– I dagens situasjon er funnene i NAVs bedriftsundersøkelse i Trøndelag 2021 godt nytt. Den viser klare forventninger om økt vekst. Drøyt 26 prosent, sier de forventer flere ansatte i året som kommer. Samtidig forventer i underkant av ni prosent færre ansatte. Dette gir en nettoforventning på 17 prosent, som er et prosentpoeng mer enn forventingene målt rett før koronapandemien slo inn i fjor, sier May Beate Haugan, fungerende direktør i NAV Trøndelag.

God etterspørsel etter arbeidskraft

Allerede i dag er etterspørselen etter arbeidskraft i Trøndelag god. De tre første månedene i år ble det utlyst 12 892 stillinger i Trøndelag. Det er en økning på 16 prosent fra samme periode i fjor.

– Høy etterspørselen etter arbeidskraft er bra, for fylket har fortsatt en høy ledighet. Ved utgangen av april var det 13 431 arbeidssøkerne i fylket - dette inkluderer helt og delvis ledige, og de som er på tiltak. Daglig hjelper vi arbeidsgivere med å finne kandidater, bare i april formidlet vi nesten 400 arbeidsledige direkte ut i jobb, sier Haugan.

Flere må skaffe seg ny kompetanse

Men selv om det er mange ledige i fylket rapporterer mange arbeidsgivere at de sliter med å finne kompetansen de trenger: Nesten en av seks bedrifter melder at de har rekrutteringsproblemer, og hver tiende bedrift opplever alvorlige problemer.

– Dette setter fingeren på et alvorlig problem for virksomhetene i Trøndelag. Det er jobber her, men det er ikke kvalifiserte kandidater til jobbene. Eller sagt på en annen måte: Vi har ledige hender, men de har ikke den kompetansen arbeidsgiverne trenger. Derfor blir jobb nummer en framover å skape en bedre balanse, slik at flere skaffer seg kompetanse som trengs i dagens og framtidens arbeidsmarked, sier Haugan.

Årets bedriftsundersøkelse viser at det mangler 4 130 ansatte i Trøndelag, og etterspørselen er størst innenfor helse og sosialtjenester, og bygg og anlegg.

Hver 3. bedrift har nedbemannet på grunn av pandemien

Et av spørsmålene til respondentene er om koronasituasjonen har hatt direkte konsekvens på bemanningen i bedriften.

– Her svarer tre prosent av bedriftene at de har sagt opp folk, og 27 prosent at de har permittert. Dermed har 30 prosent av virksomhetene sett seg nødt til å nedbemanne det siste året, mens ti prosent svarer at de har oppbemannet i denne perioden. Så kontrastene er store, og selv om pandemien har preget hele samfunnet, har enkelte regioner og bransjer klart vært hardere rammet av pandemien enn andre, sier Haugan.

Regionale forskjeller

Det er til dels store forskjeller i forventninger mellom arbeidsmarkedsregionene. I årets undersøkelse er det trondheimsbedriftene som er de mest optimistiske, fulgt av bedriftene i Orkladalen og kysten. Namdal og Innlandet har de laveste nettoforventningene.

Namdalen og Trondheim har i år de største rekrutteringsproblemene, mens Værnesregionen og Malvik, samt Innherred og Inn-Trøndelag har de laveste rekrutteringsproblemene.

– I år svarte hele 1 042 bedrifter på undersøkelsen. Dette er både private og offentlige virksomheter, og alle bransjer er med når vi nå ser resultatet, forteller Haugan.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...