Nea Radio

Vis fjellvett i vinterferien

FJELLVETT: Vinterferien kan by på vakre naturopplevelser, men det norske vinterfjellet er allikevel ikke helt fritt for farer. Her er frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps på vei inn mot Trollhetta og Geithetta i Trollheimen. Foto: Richard Halgunset / Rindal Røde Kors Hjelpekorps

Det har vært betydelig skredfare i Trollheimen den siste uka, men skredfaren virker å være redusert i dagene før vinterferien. Røde Kors oppfordrer alle turglade trøndere til å vise fjellvett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

God fysisk og mental helse fremmer læring, og det er kanskje derfor vi fortsatt har vinterferien i Norge. Mange bruker vinterferien til å komme seg ut i skog og mark for å dyrke vinterfriluftslivet. Det norske vinterfjellet er allikevel ikke helt fritt for farer.

Fare for skred

– Det er fortsatt fare for skred i store deler av landet. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader, og holde avstand til utløpsområder. Vi anbefaler alle å lese seg opp på vær og føre på varsom.no og yr.no før de legger ut på tur, sier Jan Steffen Hoem, leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps.

Det milde været i Trøndelag er ventet å fortsette ut i vinterferieuken, noe som kan føre til fortsatt betydelig skredfare. Sjekk derfor varsom.no gjennom hele uken. Ved betydelig snøskredfare kan naturlig utløste flakskred forventes. Faren opprettholdes så lenge det regner og er mildvær.

– Men mildværet er ikke bare negativt. Det er ikke nødvendig å oppsøke utsatte områder. Du kan også benytte deg av muligheten til å trene friluftsferdighetene til deg og din familie, i trygge områder. For eksempel kan dere trene på bålfyring, og voksne kan lære barn om hva som kan være farlig, oppfordrer Hoem.

Vis fjellvett

Gode friluftsferdigheter gir gode opplevelser i naturen, og kan være viktig å kunne dersom noe skulle skje med deg eller de rund deg. Derfor oppfordrer Røde Kors også til å friske opp kunnskapene om Fjellvettreglene, og følge disse når man er på tur.

– Fjellvettreglene er laget for å øke sikkerheten for ferdsel i naturen. Det er også 3 andre viktige ting du må huske på når du skal ut på tur. Sjekk varsom.no for oppdaterte skredvarsler. Ta trygge veivalg, og ha med deg nødvendig utstyr for den planlagte turen, sier Hoem.

– Sørg også for at barn som ligger i pulk har det tørt og varm. Sørg for å regelmessig sjekke at barnet har det bra. Det bør være et isolerende lag mellom barnet og pulkens bunn for å hindre varmetap.

I perioder med mildvær, regn og snøsmelting kan områder med farlig is bli betydelig større. Det er alltid utrygg is der vann strømmer, slik som innløps- og utløpsoser, terskler og sund.

– Det milde været kan ha tært på istykkelsen på vann i Trøndelag. Sett derfor sikkerheten i høysetet ved å vise varsomhet, og vurdere om du kan unngå å krysse vann og elver. På varsom.no finnes det råd om ferdsel på is og oppdaterte tall for istykkelser i Trøndelag, sier Hoem.

Jan Steffen Hoem, leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...