Nea Radio

Vinterferie: Ta av ytterjakka i bilen

TA AV ytterjakka i bilen! Foto: Tryg Forsikring

Vinterferie betyr at tusenvis nå drar til fjells. De aller fleste med bil, resten med tog eller buss. I kulda setter mange seg inn i bilen med store boblejakker på, men det bør man ikke gjøre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en oppbremsing eller sammenstøt vil kroppen bevege seg fremover mer enn hvis man ikke har jakke og dermed bilbelte tett inntil kroppen. Dette kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Fire av ti drepte brukte ikke bilbelte

Statens Vegvesen anslår at et bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med opptil 50 prosent for fører og forsetepassasjer. Likevel er det mange som faktisk ikke bruker bilbelte. Nær 4 av 10 drepte i bilulykker i 2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra Vegvesenet.

– Det holder ikke å bare bruke bilbelte, man må bruke det riktig og ha det stramt over hoftene og skulderen. Med slakk blir kroppen kastet fremover ved sammenstøt og da kan du få et trykk over magen på flere hundre kilo. Det kan gi store indre skader, sier han.

La ikke barn feste bilbeltet selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn. Testen ble utført i 50 km/t med ei dukke som tilsvarer en seksåring.

– Lærdommen fra denne testen er at en i hvert fall ikke må la små barn få lov å feste beltet alene, uten at en voksen sjekker at beltet sitter som det skal, tett inntil kroppen, sier Opedal.

Statens Vegvesen anslår at det trolig ville vært 30 til 40 færre drepte i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte i bil og buss, alltid.

108 trafikkdrepte i fjor

Lurer du på effekten av å bruke bilbelte, kan du tenke på følgende:

· Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

· Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

· Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Blir du tatt for manglende bruk av bilbelte i bil eller buss, kan du få et gebyr på 1500 kroner.

I 2018 omkom 108 mennesker i trafikken i Norge. 61 av disse omkom i personbil. Flest dødsulykker var det i Trøndelag, foran Telemark, Hordaland, Rogaland og Hedmark. Vegvesenets foreløpige tall viser at 83 menn og 25 kvinner omkom. Over halvparten av de omkomne var menn over 45 år.

I januar i år omkom sju personer i trafikken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...