Nea Radio

Debatt:

– Vindkraftmotstanden øker betydelig når folk ser hvor store inngrepene er

Foto: Fredrik Fredriksen

Leserinnlegg fra Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Først når vindkraftverkene kommer opp i naturområdene ser folk hva inngrepene innebærer. Da øker også motstanden vesentlig viser nye undersøkelser. I dag har debatten rundt vindkraft tilspisset seg og preges av høyrøstede og polariserte fronter. Utbyggingen er sterkt konfliktskapende og på mange måter direkte ødeleggende for lokalmiljøene som rammes. Vi redder ikke klimaet med å ødelegge naturen og lokalsamfunnene. Slik kan det ikke fortsette.

Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening har hele tiden vært kritiske til konsekvensene av å industrialisere våre naturområder. Vårt hovedbudskap er; vi må ta langt større hensyn til natur, landskap og friluftsliv! Vårt syn er godt forankret blant DNTs 300 000 medlemmer. Derfor er det spesielt interessant å se hvordan vårt standpunkt gjenspeiler seg i både den trønderske og Norske befolkning. Men først må vi spole vi tiden to år tilbake.

I 2018 vedtok DNT en vindkraftkritisk resolusjon som fikk mye oppmerksomhet. Dette året økte utbyggingstakten betraktelig og NVE begynte sitt arbeid med en rammeplan som skulle legge til rette for enda mer utbygging. Samtidig hadde vindkraft - ifølge Ciceros klimaundersøkelse - bred støtte i folket (64,5%) mens andelen negative bare utgjorde rundt 10%. Året etter var mostanden mer enn fordoblet, samtidig som problematikken ble satt på dagsorden av lokale, regionale og tidvis nasjonale medier. Mange begynte å se konsekvensene av de enorme naturinngrepene, og forsto at dette ikke er naturvennlig kraftutbygging.

I 2019 gikk Norstat enda grundigere til verks i en sin undersøkelse. Det viste seg at langt flere var negative til vindkraft om de reelle forutsetningene ble forelagt. 60% ønsket ikke utbygging i urørt natur mens 71% ønsket ikke vindkraftverk som forstyrret dyrelivet. I 2020 har nå andelen økt ytterligere, og vi ser i tillegg at en klar majoritet ikke ønsker vindkraft i områder de ofte går tur. Dette er interessante tall i et samfunnsperspektiv. Vindkraft vil alltid medføre forstyrrelser av dyreliv og vil stort sett alltid bygges i noens turområder. Skal vi akseptere det?

Vår samfunnsrolle i Trøndelag er å legge til rette for at store og små skal kunne bedrive friluftsliv på en helsefremmende og bærekraftig måte. Vi ser at ønsket om å skåne de gjenværende naturområdene for vindindustri er langt større i Trøndelag og fylker med mye utbygging enn i områder uten. Dette forteller oss at industriens fremferd setter spor som ikke lenger har forankring i folket. I Trøndelag er nå kun 37% positive til mer vindkraft på land, og vi har i tillegg et fylkesting og et stort antall kommunevedtak i ryggen når vi sier at vi har ofret nok natur til arealkrevende vindkraft.

Hvordan er så fremtidsutsiktene? Får vi gjennomslag for våre synspunkt? For en måneds tid siden deltok vi i et møte med Olje- og Energidepartementet om stortingsmeldingen om konsesjonssystemet for vindkraft. Her fikk trønderske organisasjoner, offentlig forvaltning, reindriftsaktører og berørte grunneiere sagt tydelig ifra om hvilke grep som må tas; naturen og friluftslivet må vektes høyere, utredninger må stå i stil til inngrepene, fagmyndighetenes innspill må vektes tyngre og reindriftas næringsgrunnlag må opprettholdes.

Vi ser fram til behandlingen av denne stortingsmeldingen og vi kommer til å si tydelig fra til våre stortingspolitikere. Vi oppfordrer alle til å si klart fra om hvilken verdi naturen har for alt liv og for vår livskvalitet. Det må bli vanskeligere, ikke lettere å få lov til å forsyne seg av våre felles naturområder.

Nina Pettersen Daglig leder Nord-Trøndelag Turistforening

Frode Støre Bergrem Daglig leder Trondhjems Turistforening

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...