Nea Radio

Råne på 60 kilo:

Villsvin skutt i Verdal

Skutt: Den unge, svenske rånen måtte bøte med livet i møte med jeger Per Erik Karlsen. Foto: Privat

Det er ikke kjent at det har blitt skutt villsvin så langt nord i Norge tidligere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det ble gjort flere observasjoner av villsvinet i Helgådal i Verdal i dagene før dyret ble felt mandag, skriver NRK.

Fellingen er historisk, etter som det aldri har blitt felt et villsvin så langt nord i Norge, så vidt en kjenner til.

Jaktleder Ståle Helgås beskriver villsvinet som en liten råne på rundt 60 kilo.

Planlegger grisefest

– Villsvinet er akkurat flådd, og nå skal det videre til en slakter, sier jeger Per Erik Karlsen til NRK tirsdag formiddag. Det var han som skjøt rånen, og som har tatt hånd om dyret etterpå. Han ønsker å få villsvinet utstoppa.

Det planlegges også en fest hvor jaktlaget skal spise opp villsvinet, men festen må vente til koronasituasjonen tilsier at det er mulig å samle hele gjengen. Rundt 20 jegere samt hunder deltok i jakta.

Vandrer

I følge Erik Lund, seniorrådgiver i Miljødirektoratet, er det ikke uvanlig at hanner vandrer lange strekninger på egen hånd.

Han tror villsvinet som ble skutt i Verdal mandag er en åring, altså født våren 2020. Det kan stemme med størrelsen på dyret.

– I den alderen begynner de å vandre ut fra hjemmeområdet, sier Lund.

Han forteller at hannene går mye alene, uansett alder, mens hunnene ofte går i mindre familiegrupper.

Seniorrådgiveren opplyser at villsvin som tidligere er felt i Tydal, Klæbu og Nord-Østerdal også var unge hanner.

Svenske

Både jegerne og Erik Lund tror at villsvinet som ble skutt i Verdal kommer fra Sverige. Han har ikke tro på at det har gått fra villsvinstammen i Østfold.

Lund forteller at det høsten 2020 var flere villsvinfellinger ved Storsjön vest for Östersund, og at villsvinet fint kan ha gått derfra og til Verdal.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...