Nea Radio

Vil skape engasjement rundt økologi og bærekraft

Berit Selboe-Coote og Gunhild Nyaas er koordinatorer for Økouka Nord-Østerdal og Røros. Foto: Marit Langseth

Lørdag starter Økouka. Dette er tredje gang den arrangeres i Nord-Østerdal og Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2018 kl 20:43

– Økouka er en samling av arrangementer og aktører som på ulikt sett jobber for et bærekraftig, økologisk landbruk, og som tar opp miljø- og klimaspørsmål, forteller Gunhild Nyaas.

Sammen med Berit Selboe-Coote er hun koordinator for Økouka Nord-Østerdal og Røros. Økouka er en landsdekkende feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk, som ble startet opp i Nord-Trøndelag i 2011 under navnet Økoveka.

– Det er ei uke på høsten, hvor vi prøver å skape en positiv «drive» og en motivasjon til å bli med å bidra i sine nærmiljøer og i sitt hverdagsliv, sier Nyaas.

– Det finnes ikke noe arrangement i regionen som egentlig setter et konkret fokus på økologi og miljø, så det er positivt å kunne bidra med den vinklingen, legger Selboe-Coote til.

Fra vegetarmatkurs til foredrag om batteri

Økouka varer fra førstkommende lørdag til neste søndag, og starter med høstmarked på Osmoen, hvor det blir salg av økologiske eller kortreiste produkter, som grønnsaker, yoghurt, ost, pølse og flatbrød, i tillegg til kaker og kaffe.

– For meg er Osmoen høstmarked den ordentlige starten på den fine høsttida. Nå er jo høsten allerede godt i gang, men uansett så er det en veldig fin og koselig dag på Osmoen, sier Selboe-Coote.

Deretter er det et vegetarmatkurs på søndag, i regi av Fremtiden i våre hender, hvor kokk Danny Elvestad fra Credo restaurant i Trondheim kommer for å holde kurset.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.


Neste arrangement på programmet er et foredrag på Røros folkebibliotek onsdag, om batterier til gjenbruk.

– Når man snakker om det grønne skiftet, så er det jo en vanvittig økning i bruken av batterier, så dette er et foredrag om bruk og resirkulering av batteri, og om miljøperspektivet på overgangen til batterier, sier Nyaas.

Så, til neste helg, er det filmkveld med «bærekraftig buffet» på Solheim Pensjonat. Da er det visning av filmen Tomorrow, som skal inspirere til handling gjennom å vise frem små miljøtiltak man kan gjøre i hverdagen.

– Sammen med den skal vi nyte overskuddsmat fra lokale dagligvarebutikker. Da er det mat som både er like god etter datostemplinga, overskuddsmat og økologiske produkter. Det blir en koselig kveld med mat, film og felleskap, sier Selboe-Coote.

Så avsluttes uka på søndag med et kurs i fermentering.

Har tro på publikumsrekord

Dette er tredje gangen Økouka blir arrangert i Nord-Østerdal og Røros. Både Nyaas og Selboe-Coote har vært med siden starten.

– Alle som prøver å arrangere noe vet at man ikke alltid har turbosuksess første året. I fjor hadde vi noen arrangementer som ikke var så godt besøkt, men i år tror jeg vi vil få et fint antall på alle, sier Nyaas og fortsetter:

– Jeg tror vi vil få publikumsvekst i år. Folk blir mer og mer interesserte, og så blir vi kanskje flinkere og flinkere til å finne arrangementer folk interesserer seg for.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...