Nea Radio

Vil ikke ha vindkraft i kommunen

Interpellasjon fra Rødt Stjørdal

Interpellasjon: Stjørdal Rødt ber kommunestyret sørge for at kommunen fjernes fra Olje- og energidepartementets nasjonale ramme for vindkraft. Foto: TrønderEnergi

Rødt Stjørdal ber kommunestyret formidle til Olje- og energidepartementet at kommunens områder må fjernes fra nasjonal ramme for vindkraft.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Interpellasjon kommunestyremøte Stjørdal 22.08

Forslaget fra NVE til Nasjonal ramme for vindkraft på land har pekt ut store områder i Trøndelag som aktuelle for vindkraftutbygging. Stjørdal kommune er en del av foreslått vindkraftområde «Indre Sør-Trøndelag», hvor blant annet innfallsporten til Storskarven, fjellområdet rundt Kvitfjellhytta og grenseområder til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark er områder med spesielt høyt konfliktnivå. Området som foreslås som vindkraftområde i Stjørdal er også viktige næringsarealer for den sørsamiske reindrifta.

40% av totalt areal i Nasjonal ramme er plassert i Trøndelag. Fylkestinget har i sitt høringssvar vedtatt at man ikke ønsker mer utbygging i Trøndelag på bakgrunn av at Trøndelag allerede har bygd ut og planlagt en stor andel av total norsk vindkraftproduksjon. Mange kommuner har nå sendt inn negative høringssvar, og vi risikerer at departementet ser på Stjørdal som likegyldige eller positive til utbygging hvis vi ikke sender et politisk behandlet svar på nasjonal ramme. Manglende svar vil kunne bli brukt mot kommunen ved eventuelle fremtidige utbyggingsplaner. Å fatte et vedtak på dette haster, da Nasjonal ramme har høringsfrist 1. oktober.

Vindkraftutbygging skaper stor splid mange steder i landet. Fortvilte innbyggere erfarer at deres naturområder ofres samtidig som fellesskapets goder tilfaller noen få. Motstanden øker samtidig som inngrepene blir langt mer tydelige nå som vindkraftverkene etter hvert ferdigstilles og konfliktnivået setter temaet på dagsorden. FNs naturpanel har nettopp kommet frem til at forringelse av arealer og tap av biologisk mangfold er den mest prekære globale trusselen. Klimautfordringen løses altså ikke ved å bygge ned norsk natur. Norge har i overskuelig fremtid nok kraft til grønn omstilling og vi bør satse på energieffektivisering, solenergi på tak, oppgradering av vannkraftverk og vindkraft til havs. Vi bør derfor ta vare på Stjørdals unike naturområder til gode for friluftsliv, bolyst, naturverdier og reindrifta.

Forslag til vedtak:

Stjørdal kommunestyre ber Olje- og energidepartementet fjerne kommunens områder fra nasjonal ramme for vindkraft på bakgrunn av konflikt med reindrift og store natur- og friluftslivsverdier.

Espen Myhr Grandalsmo
Gruppeleder Rødt Stjørdal

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...