ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Vil ha mer balanse i kommunestyret

Foto: Anette Fossmo

Det er viktig å gi en personstemme og en slenger til en kvinnelig kandidat for å sikre et mer kjønnsnøytralt kommunestyre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 12:52

ANNONSE
Annonse

I anledning kommunevalget har kvinnelige representanter fra Stjørdal SV, Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre gått sammen i samlet front med et mål for øye; å fremme kvinner i politikken.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Vi er en gjeng damer fra SV, arbeiderpartiet, høyre og venstre. Vi er uenige om mye, men en ting er vi enige i, og det er at vi trenger flere kvinner i politikken. En av måtene vi kan sikre dette på er faktisk at folk stemmer på en dame, altså gir personstemmer til damer. Så det er vår agenda nå, forklarer Sv’s Anja Ristad.

- Man kan gi personstemmer både ved å sette et kryss foran kandidaten på stemmeseddelen, men hvis du ønsker å gi personstemme til en kvinne som er på et annet parti enn det du stemmer på, kan du gi en slenger ved å skrive navnet hennes nederst på stemmeseddelen, sier høyres andrekandidat, Renate Bjørshol.

Går i bresjen for å stemme på en kvinne

Ikke alle er klar over muligheten til å gi en slenger, men dette kan ha en positiv effekt både for kandidaten som blir gitt en slenger og kandidatens parti.

- Det vil gi en egen personstemme til den personen, som vektes halvt, den personen får da en halv stemme. 1/41 blir det i forhold til kommunestyre. Så det gir jo en ekstra stemme til den som står på lista. For venstre er det bare kumulert til den som er nr.1 og ikke videre, men vi sitter alle her og er nr.2 på lista. Og det er jo litt vanlig det her med «ja, sett meg høyt opp. Men ikke først!» - det er litt sånn damer. Jeg er litt opptatt av at det sånn at menn kan ha karriere og barn, mens kvinner må ha karriere eller barn. Sånn viser det seg jo i hele samfunnet i dag, både i forhold til lønnsøkning, økonomi og slike ting. Så at vi går i bresjen for dette her og stemme på en dame, det synes jeg er kjempeviktig. Jeg synes det er viktig at vi stemmer frem de vi vil her i kommunestyre og jeg er veldig fornøyd med den buketten som sitter her, så det er flere rundt bordet her som har fått min slenger i alle fall, smiler venstres Ragna Straume.

Det vil innebære at denne stemmen teller 1/41 i og med at vi er 41 representanter i kommunestyre, så det gir ekstra vekt på vektskålen til både personen og partiet, fortsetter Straume.

Viktig med balanse i henhold til kjønn

- Jeg tenker jo at det er veldig viktig å krysse en dame og likedan gi en dame en slenger. Fordi da får man mer balanse i kommunestyret, og for arbeiderpartiet er det veldig viktig det der med å ha en balanse i de som sitter der i forhold til kjønn. Jeg oppfordrer alle til å kryss ei dame og gi en slenger til en dame, legger varaordførerkandidat i arbeiderpartiet Ann-Inger Leirtrø til.

- De fleste partier legger vekt på å ha en god kjønnsbalanse når de setter opp listene sine for et valg. Da setter de for eksempel opp annenhver mann og dame, og at det skal være 50/50. Likevel viser det seg at av listetoppene i Stjørdal er 8 av 10 menn, forklarer Sv's Gudrun Lidal.

- På Stjørdal i dag er det slik at rundt 43% av kommunestyret består av kvinner. Men skeivfordelingen er kanskje større andre plasser, vi har aldri hatt kvinnelig ordfører eller varaordfører. I tillegg er alle tre komiteledere menn. Så dette er noe vi kanskje synes bør endres litt på, forteller Ristad.

Bruk stemmeretten din

- Sv har en veldig interessant situasjon fordi de har faktisk ingen forhånds kumulerte kandidater i det her valget, så de har en helt åpen liste. Og hver eneste kandidat på den lista har lik mulighet til å komme inn i kommunestyret, sier Bjørshol.

- Muligheten til å stryke kandidater og gi ekstra personstemmer har tradisjonelt gagnet menn, som har hatt større nettverk å spille på og som har benyttet seg av det. Det er på tide at kvinner også tar sin plass i det her og benytter seg av det samme, legger hun til.

I tillegg til å fremme kvinnelige kandidater i politikken, kommer de også med gode råd til de kvinnene som blir å komme inn i det nye kommunestyret.

- Det har ville vært å ha en bra mann på hjemmebane. Fordi jeg har ikke kunne holdt på med dette i 12 år vist jeg ikke har hatt en mann hjemme som har tatt mesteparten av arbeidet, så jeg elsker mannen min for det han gjør for meg, smiler andrekandidat for venstre, Ragna Straume.

- Det jeg tenker er viktig i forhold til valget vi er inn i og frem til 9.september, er å kryss ei kvinne og gi en kvinne en stemme. Men ikke minst like viktig er det at du bruker stemmeretten din, avslutter Ann-Inger Leirtrø.

Nøkkelord

ANNONSE