Nea Radio

Vil ha mer balanse i kommunestyret

Foto: Anette Fossmo

Det er viktig å gi en personstemme og en slenger til en kvinnelig kandidat for å sikre et mer kjønnsnøytralt kommunestyre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 12:52

I anledning kommunevalget har kvinnelige representanter fra Stjørdal SV, Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre gått sammen i samlet front med et mål for øye; å fremme kvinner i politikken.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Vi er en gjeng damer fra SV, arbeiderpartiet, høyre og venstre. Vi er uenige om mye, men en ting er vi enige i, og det er at vi trenger flere kvinner i politikken. En av måtene vi kan sikre dette på er faktisk at folk stemmer på en dame, altså gir personstemmer til damer. Så det er vår agenda nå, forklarer Sv’s Anja Ristad.

- Man kan gi personstemmer både ved å sette et kryss foran kandidaten på stemmeseddelen, men hvis du ønsker å gi personstemme til en kvinne som er på et annet parti enn det du stemmer på, kan du gi en slenger ved å skrive navnet hennes nederst på stemmeseddelen, sier høyres andrekandidat, Renate Bjørshol.

Går i bresjen for å stemme på en kvinne

Ikke alle er klar over muligheten til å gi en slenger, men dette kan ha en positiv effekt både for kandidaten som blir gitt en slenger og kandidatens parti.

- Det vil gi en egen personstemme til den personen, som vektes halvt, den personen får da en halv stemme. 1/41 blir det i forhold til kommunestyre. Så det gir jo en ekstra stemme til den som står på lista. For venstre er det bare kumulert til den som er nr.1 og ikke videre, men vi sitter alle her og er nr.2 på lista. Og det er jo litt vanlig det her med «ja, sett meg høyt opp. Men ikke først!» - det er litt sånn damer. Jeg er litt opptatt av at det sånn at menn kan ha karriere og barn, mens kvinner må ha karriere eller barn. Sånn viser det seg jo i hele samfunnet i dag, både i forhold til lønnsøkning, økonomi og slike ting. Så at vi går i bresjen for dette her og stemme på en dame, det synes jeg er kjempeviktig. Jeg synes det er viktig at vi stemmer frem de vi vil her i kommunestyre og jeg er veldig fornøyd med den buketten som sitter her, så det er flere rundt bordet her som har fått min slenger i alle fall, smiler venstres Ragna Straume.

Det vil innebære at denne stemmen teller 1/41 i og med at vi er 41 representanter i kommunestyre, så det gir ekstra vekt på vektskålen til både personen og partiet, fortsetter Straume.

Viktig med balanse i henhold til kjønn

- Jeg tenker jo at det er veldig viktig å krysse en dame og likedan gi en dame en slenger. Fordi da får man mer balanse i kommunestyret, og for arbeiderpartiet er det veldig viktig det der med å ha en balanse i de som sitter der i forhold til kjønn. Jeg oppfordrer alle til å kryss ei dame og gi en slenger til en dame, legger varaordførerkandidat i arbeiderpartiet Ann-Inger Leirtrø til.

- De fleste partier legger vekt på å ha en god kjønnsbalanse når de setter opp listene sine for et valg. Da setter de for eksempel opp annenhver mann og dame, og at det skal være 50/50. Likevel viser det seg at av listetoppene i Stjørdal er 8 av 10 menn, forklarer Sv's Gudrun Lidal.

- På Stjørdal i dag er det slik at rundt 43% av kommunestyret består av kvinner. Men skeivfordelingen er kanskje større andre plasser, vi har aldri hatt kvinnelig ordfører eller varaordfører. I tillegg er alle tre komiteledere menn. Så dette er noe vi kanskje synes bør endres litt på, forteller Ristad.

Bruk stemmeretten din

- Sv har en veldig interessant situasjon fordi de har faktisk ingen forhånds kumulerte kandidater i det her valget, så de har en helt åpen liste. Og hver eneste kandidat på den lista har lik mulighet til å komme inn i kommunestyret, sier Bjørshol.

- Muligheten til å stryke kandidater og gi ekstra personstemmer har tradisjonelt gagnet menn, som har hatt større nettverk å spille på og som har benyttet seg av det. Det er på tide at kvinner også tar sin plass i det her og benytter seg av det samme, legger hun til.

I tillegg til å fremme kvinnelige kandidater i politikken, kommer de også med gode råd til de kvinnene som blir å komme inn i det nye kommunestyret.

- Det har ville vært å ha en bra mann på hjemmebane. Fordi jeg har ikke kunne holdt på med dette i 12 år vist jeg ikke har hatt en mann hjemme som har tatt mesteparten av arbeidet, så jeg elsker mannen min for det han gjør for meg, smiler andrekandidat for venstre, Ragna Straume.

- Det jeg tenker er viktig i forhold til valget vi er inn i og frem til 9.september, er å kryss ei kvinne og gi en kvinne en stemme. Men ikke minst like viktig er det at du bruker stemmeretten din, avslutter Ann-Inger Leirtrø.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...