Nea Radio

Vil ha konkrete tiltak mot insektsdød

Dramatisk: SV i Stjørdal ønsker tiltak mot insektsdød Foto: NRK/Arkiv

Stjørdal SV ønsker at kommunen skal vedta en handlingsplan for hvordan man kan bidra til å løse det som ses som en global krise.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 11:19

En ny, omfattende FN-rapport, viser at verdens økosystemer står overfor en katastrofal kollaps, fordi insektene er i ferd med å bli utryddet. Nå ønsker SV i Stjørdal at kommunen skal vedta konkrete tiltak for å være med å redde verdens insekter.

– Vi kommer til å fremme forslag om dette i førstkommende kommunestyre, sier partiets førstekandidat, Morten Harper.

– Vi håper og tror at andre partier er like opptatt av dette som oss.

Saken fortsetter under lydklippet:

Foto: Arkiv

Handlingsplan

SV ønsker at kommunestyret skal vedta å utforme en handlingsplan, som ser på hvordan man kan legge best tilrette for å bidra til å redde insektene.

– Det finnes en rekke tiltak man kan sette inn, mener han og sier videre at dette gjelder både i liten og i større skala.

– Noe så enkelt som tilpasset kantslått, er ett eksempel. Vi kan se for oss at man ikke tar absolutt alt når dette gjøres, men at litt får bli igjen til insektene. Så er det de større linjene, som for eksempel å inngå et samarbeid med landbruket. Her kan det blant annet være snakk om hvilke sprøytemidler som brukes, mener han.

Skoler og barnegager

Harper mener det finnes et stort potensiale når det gjelder å få skoler og barnehager involvert.

– Det kan være fint for ungene å være med på prosjekter der de blir bedre kjent med insekter. Og det er jo også slik, at om man blir engasjert i dette spørsmålet tidlig, så er sjansene store for at man tar det med seg videre i livet.

Levanger

Harper forteller at Levanger kommune allerede har vedtatt en handlingsplan som skal styrke insektenes kår.

– Der har de vært veldig flinke. Og jeg mener jo at vi må være minst like flinke her på Stjørdal, avslutter Morten Harper.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...