Nea Radio

Interpellasjon fra Miljøpartiet De Grønne Malvik

Vil ha klimatiltak

Per Olav Bjørgum er leder for MDG Malvik. Foto: Anne Gundersen

I 2018 fikk Malvik kommune lagd et klimaregnskap. I 2019 erkjente kommunestyret med stort flertall at vi har en klimakrise.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Klimatiltak i Malvik

Vi har ønsket å lage et budsjett for klimagasser, men det har ikke vært tilgjengelig enkle maler for å gjøre det. Likevel er det en del klimatiltak innbakt i det ordinære penge-budsjettet.

Det er ulike meninger om hvilke mål vi må sette for reduksjon i klima-utslipp. FN’s klimapanel snakker om 40-50% reduksjon innen 2030. Regjeringen har sagt at de har ønsket å få EU med på 55% innen 2030. Danmark har målsatt 70%. Vi i MDG Malvik har målsatt 60% reduksjon til 2030. For at vi skal nå klima-målene, uansett hvilket nivå vi legger oss på, må dette planlegges. Vi må også starte gjennomføringen. F.eks hvis målsettingen er 50% på 10 år bør det da målsettes 5% pr.år.

Men for å ha sjanse til å gjennomføre det må vi også ha konkrete tiltak.

Disse tiltakene må ha virkning på alle 3 områder som dagens utslipp er fordelt på:

5%
Utslipp kommunens virksomhet (tonn co2e) 14 615 731
Utslipp annen virksomhet i området (tonn co2e) 46 655 2 333
Privat (tonn co2e) 129 827 6 491
SUM (tonn co2e) 191 097 9 555

Hvis vi målsetter 5% pr år må det bli en total reduksjon på ca 9555 tonn pr år, fordelt på 731 i kommunevirksomhet, 2333 i området og 6491 fra private. ( Noe som er 462 kg pr pers.)

I denne reduksjonen kan det være allerede vedtatte tiltak og nye forslag til tiltak som til sammen oppfyller målsettingen. Man må innse at det er kun utslipp i egen virksomhet som faktisk kan kontrolleres av kommuneadministrasjon, mens resterende må være i form av stimuli og evt. reguleringer. Informasjon kan være en viktig del.

Spørsmålet til ordfører er:

Kan vi be administrasjon sette opp forslag til konkret tiltak som kan gjennomføres i 2020 og som kan føre til reduksjon av klimagassutslipp pr år i den størrelse?

Forslag til vedtak:

Kommunestyret ber administrasjon om å legge frem en plan for tiltak som kan gjennomføres i 2020 og som kan føre til reduksjon av klimagassutslipp med 9500 tonn pr.år, hvorav 731 tonn på egen virksomhet er forpliktet, og resterende er forventet ut fra stimuli. Dette må gjøres med tanke på at en slik plan må bli en årlig foreteelse, og at det skal etter hvert inkorporeres både i det ordinære budsjett og et klimabudsjett.

Per Olav Bjørgum, 04.01.2020

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...