Nea Radio

Vil gi turister unike måltidsopplevelser

Frode Sakshaug ved Øyna Kulturlandsskapshotell forteller gjestene sine om maten. Nå vil de videreutvikle matopplevelsene til gjestene sine framover. Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke

Området Trøndelag, Västernorrland og Jämtland har nå 30 nye måltidsopplevelser å tilby. De siste tre månedene har over 50 bedrifter fulgt et digitalt utdanningsprogram som nå skal gi mer mat i reiselivsopplevelsene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I den siste tiden er det gjennomført et helt nytt utdanningsprogram, som har resultert i mange nye matopplevelser i Trøndelag, Jämtland og Härjedalen. Oi! Trøndersk mat og drikke merker at turister som kommer hit ønsker mer kunnskap om lokalprodusert mat kombinert med naturopplevelser.

Under en avsluttende workshop denne uka ble mange nye måltidsupplevelser pitchet. Det er et resultat av bedrifter langs Nordens Grønne Belte, som området kalles. Nå planlegges både ginprøving i naturen, tangsafari og «Fjellets take-away». Eller du kan delta på kulturhistoriske matvandringer i dramatisk naturmiljø og eddiksmaking – og alt dette er bare en liten forsmak på sommerens måltidsopplevelser langs den 63. breddegrad.

Skaper unike måltidsopplevelser

- Vi kunne ikke drømme om en bedre start på utdanningsprogrammet. Etter tre måneder med workshoper, forelesninger og samarbeid har deltagerne utviklet rundt 30 unike måltidsopplevelse. De inviterer flere til å oppleve smaken av Nordens grønne belte, samtidig som bedriftene kan øke sin lønnsomhet. Reisen har akkurat startet, sier Eva Jilkén, prosjektleder for Smak63.

Utviklingen har skjedd gjennom Interreg-prosjektet Mat og Drikke langs Nordens grønne belte. Gjennom utdanningsprogrammet fikk deltagerne lære seg å skape unike måltidsopplevelser med smak av stedet. Med hjelp av moduler, ulike verktøy og gruppediskusjoner med kolleger i andre regioner, fikk bedriftene mulighet til å øke sin kunnskap innen måltidsturisme.

- Utdanningsprogrammet er bygd opp på en veldig god måte, som gjør at det er mye vi kan ta inn i vår virksomhet, sier Anna Nilsson fra Gårdsbutiken i Nordingrå.

- Vi har fått masse inspirasjon gjennom å være med på SMAK63! Det har vært perfekt timing og redskapene i undervisningen er veldig konkrete og veiledende for enhver opplevelse man ønsker å gjøre bedre, sier Kristine Sakshaug fra Øyna på Inderøya.

Mat og natur - hånd i hånd

Opplevelsene som nå er tatt fram, retter seg ikke bare mot måltidsinteresserte reisende, men også mot de mange som søker mer naturbaserte opplevelser. Mange av bedriftene har lagt vekt på nettopp den sterke koblingen til naturen.

- Naturopplevelser passer veldig bra, sier Bianca Brandon-Cox fra Visit Sweden sitt Måltidsuturismeprogram.

Hun deltok i paneldiskusjon under den avsluttende workshopen. Hun forteller at det ifølge en rykende fersk rapport er naturoppplevelser et emne som fikk stor økning i diskusjoner på sosiale medier.

- De smaksopplevelsene som nå har blitt solgt inn gjennom Smak63, går hånd i hånd med Norges Nasjonale Reiselivsstrategi. Den ble lagt fram forrige, sier Petra Sestak fra Trøndelag Reiseliv.
– Dette knytter seg til globale trender der natur, kultur og lokal mat er koblet sammen, fortsetter hun.

Trøndelag, Jämtland og Härjedalen

Nordens Grønne Belte har med dette utdanningsprogrammet forsterket sin posisjon som måltidsdestinasjon og kommer til å tilby både internasjonale og lokale reisende mange unike og minneverdige smaksopplevelser. Personlige møter, historiefortelling og mye god mat og drikke er hovedingrediensene. 

SMAK63 er utviklet gjennom Interregprosjektet Mat og Drikke langs Nordens Grønne Belte med samarbeidspartnere fra Västernorrland, Jämtland Härjedalen og Trøndelag. Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Matnavet på Mære, Rørosmat og Trøndelag Reiseliv har vært partnere på norsk side.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...