Nea Radio

Vil forsvare ambulansetjenesten i Meråker og Tydal

AMBULANSE: Arkivfoto Foto: Anne Gundersen

Værnesregionen er bekymret for ambulansetjenestene i Meråker og Tydal.- Vi ser helt klart at en endring i akuttmedisinsk beredskap og transporttjeneste i Tydal eller Meråker vil få ringvirkning for alle de andre kommunene i Værnesregionen og dermed også for det andre helseforetaket, heter det i en uttalelse til helse Midt-Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Regionrådet i Værnesregionen diskuterte spørsmålet om regional ambulanseberedskap i forrige uke. Regionrådet er bekymret for en mulig endring i akuttmedisinsk beredskap og transporttjeneste i Tydal eller Meråker.

Her er uttalelsen regionrådet har sendt Helse Midt-Norge RHF.

Allmennlegetjenesten og legevakten er kommunenes viktigste bidrag i samarbeidet om «den akuttmedisinske kjede». Stjørdal, Meråker, Selbu og Tydal kommuner har etablert et samarbeid omfelles legevakt siden 2009. Dette har utviklet seg til et solid faglig tilbud med godt omdømme, og har gitt en akseptabel vaktbelastning for allmennlegene. Legevaktdistriktet er stort i areal, og en
tilgjengelig ambulansetjeneste og godt samarbeid med helseforetakene er viktige forutsetninger for beredskapen. Helseforetakene har ansvaret for ambulansetjenesten, St. Olavs Hospital i SørTrøndelag og Helse Nord-Trøndelag i nordfylket.

Kommunene og helseforetakene inngikk i 2012 forpliktende avtale om et godt og helhetlig tilbud for pasientene i henhold til Helse- og omsorgstjenesteloven § 6 om samhandling mellom forvaltningsnivåene. Helse Midt-Norge bestemte at avtalene skulle gjøres med det enkelte helseforetak. Alle kommunene som samarbeider om Værnesregionen legevakt, har gjort avtale med både St. Olavs Hospital og Helse Nord-Trøndelag. Begge avtalene bygger på prinsippet om at hvis en av partene vil endre sitt tilbud, skal dette drøftes slik at en eventuell endring kan forberedes i fellesskap, og det helhetlige tilbudet forblir forsvarlig.

Enkeltvis har to av kommunene våre opplevd at beredskapsnivået i den lokale ambulansetjenesten vurderes i helseforetakene uten at kommunal risikovurdering etterspørres. Dette gjelder innhold i en ensidig utarbeidet ROS-analyse Helse Nord-Trøndelag HF (HNT) 2016 og to direkte utspill fra St. Olavs Hospital HF i 2015 og 2016. Dagens ambulansestasjoner i Meråker og Tydal ble vurdert av sine respektive foretak å være i lite klinisk aktivitet i forhold til å opprettholde tjenestens kompetansekrav.

For Værnesregionen er det utfordrende at enkeltkommuner blir behandlet separat i denne sammenheng. Både analysearbeid og tidligere forslag til tiltak har vist at helseforetakene har handlet isolert fra hverandre med hver sin agenda, og ikke nødvendigvis i tråd med inngått samarbeidsavtale.

Vi ser helt klart at en endring i akuttmedisinsk beredskap og transporttjeneste i Tydal eller Meråker vil få ringvirkning for alle de andre kommunene i Værnesregionen og dermed også for det andre helseforetaket.

Fagråd for samarbeid om den akuttmedisinske kjede mellom St. Olavs Hospital og avtalekommunene har skissert en faglig prosess som følger avtaleverket bedre. Det er ikke bekjentgjort noe mandat for samordning eller noen forpliktelse mellom helseforetakene på området. Tilsvarende fagråd er ikke utnevnt i Nord-Trøndelag.

Værnesregionen ber om at Helse Midt-Norge bidrar aktivt for en samordning av samarbeidet med kommunene for mer helhetlig vurdering og utvikling av tjenestene i den akuttmedisinske kjede i vår region, med både Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital.

Brevet er undertegnet Ivar Vigdenes
Leder Regionrådet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...