Nea Radio

Vil forsikre mer trøndersk skog

STORE VERDIER: Forsikringsdekningen for trøndersk skog er lav i forhold til det som er vanlig ellers i landet. Det gir grunn til bekymring, mener Anders Børstad, nyvalgt styreleder i Skogbrand. Foto: Jørgen Nordby/Skogbrand

Skogen i Trøndelag trenger gjennomgående bedre forsikringsdekning, mener Anders Børstad, nyvalgt styreleder i selskapet Skogbrand.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Forsikringsdekningen for trøndersk skog er lav i forhold til det som er vanlig ellers i landet. Det gir grunn til bekymring, i en situasjon der tørke og villere vær gjør stadig større skade på skogverdiene, sier Børstad.

Han er administrerende direktør i Værdalsbruket AS, som forvalter 900000 dekar skog og fjell i Verdal kommune. Eiendommen utgjør 58 % av kommunens areal. Nylig ble han også valgt til styreleder i selskapet Skogbrand, som forsikrer mer enn 42000 skogeiendommer i Norge.

I Trøndelag burde selskapets dekning vært høyere, mener Børstad.

– Vi er eneste region med full verdikjede fra tre via industri og produksjon til ferdig produkt, så skogen er viktig for oss, og vi er svært avhengige av tilgang på tømmer.

Nye regler gir økt behov

Også endrede regler har styrket behovet for en spesialforsikring, ifølge Børstad.

– Storm- og brannskader på skogen er ikke lenger dekket av Naturskadefondet. Derfor kan det bli kostbart for skogeiere som må rydde etter slike skader, sier han.

I Skogbrand håper man at den nye styrelederen vil bidra til å synliggjøre viktigheten av bedre forsikringsmessig dekning i fylket.

– Vi er glade for å ha fått inn en god, lokal skogambassadør på denne posten. Det vil være en styrke i dialogen med skogeierne i regionen, og kan øke bevisstheten om fordelene ved å forsikre verdiene sine, sier Anna Brustad Moe, medlem i valgkomiteen i Skogbrand og skogeierrepresentant fra Trøndelag.

Dobbelt trøndersk på topp

I likhet med den nyvalgte styrelederen kommer også Skogbrands administrerende direktør, Per Asbjørn Flugstad, fra Trøndelag, nærmere bestemt fra Røra i Inderøy. Han kunne nylig melde om gode resultater for selskapet i 2019.

– Omfanget av både skogbranner og klimaskader ble lavere enn fryktet. Dermed unngikk skogeierne at prisen på forsikringen økte, sier Flugstad.

Å forsikre skogen mot brann og uværsskader koster om lag én krone per dekar. Vanligvis skjer det én indeksregulering årlig.

– Selv om fjoråret endte bra, har risikoen økt innen skogforsikring, først og fremst som følge av klimautfordringer. Skogbranner er også en vesentlig risikofaktor, med svært varierende omfang fra år til år.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...