Nea Radio

Vil bygge studio for komponister og musikere på Røros

Modell av Studio Martin: Fred Broen. Foto: Aslak Haanshuus

Like ved Slegghaugene på Røros planlegges et helt nytt musikkstudio. Studioet, som vil få navnet STUDIO MARTIN, skal bli et arbeidssted for komponister, musikere og lydkunstnere fra hele verden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

STUDIO MARTIN vil rette seg både mot et profesjonelt internasjonalt og nasjonalt miljø, lokale og regionale musikere og produsenter, og dessuten tilby på lavterskeltilbud for barn og ungdom.

Martin Aunes Stiftelse

Musikeren, reklame- og jingleskaperen Martin Aune fra Røros var ledende innen sin sjanger. Han utpekte seg særlig innen digital musikkskaping. Da Martin døde i desember 2011, bare 49 år gammel, etterlot han seg en mindre formue basert på eget arbeid.

Martins familie og venner ønsket at hans minne skulle hedres med en stiftelse for å
videreføre Martins musikalske arv. Martin Aunes Stiftelse har gjennom en årrekke arbeidet fram konseptet om et lydstudio på Røros.

Støtte fra Norsk Kulturråd

Studio Martin fikk i høst innvilget en søknad til Norsk Kulturråd om én million kroner til å realisere prosjektet. Samtidig har Røros kommunes lagt konseptet Studio Martin og det lille nybygget inn i forslaget til ny Sentrumsplan i kommunen. Alt ligger dermed til rette for at planene om Studio Martin endelig skal bli realisert.

Med Studio Martin ønsker vi å skape et etterlengtet arbeidssted som møter profesjonelle musikere sine behov. Vi skal legge til rette for de som vil skape og utøve kunsten sin, forteller Christian Skår Winther som er kunstnerisk leder for Studio Martin og styremedlem i stiftelsen.

Studio Martin vil også gi regionen en ny arena for de lokale kulturaktørene, fortsetter Winther. - Det blir konserter og workshoper som bidrar til å styrke kompetansen i musikk og musikkproduksjon for barn og unge i regionen. Vi vil spille på lag med alt som blomstrer av ung musikalsk aktivitet på Røros for tiden! 

Nybygg ved Slegghaugene

Det lille studioet i Ole Guldalsgate er tegnet av Aslak Haanshuus Arkitekter as på Røros. Bygget er gitt en enkel form hvor grunnplanet defineres av tomtegrense og gateløp. Huset oppføres i stablet tømmer og forankres til hovedhuset som et sekundært bygg, som et uthus, med nøktern materialbruk, uten åpninger mot gata. 

Ambisjonen er å lage et funksjonelt hus, tydelig forankret til et historisk bygningsmiljø, og subtilt knyttet til vår egen tid og en fremtidsrettet bruk, forteller arkitekt Aslak Haanshuus.

For å gi tilstrekkelig dagslys er det innpasset to vindusfelt. Hovedrom har vindu inn mot skråning mot vest. Underetasje og trappeløp sikres dagslys via en smal lysspalte, med samme høyde som en tømmerstokks.

Det nye bygget er tatt inn i Røros kommunes nye Sentrumsplan, og så snart denne er ferdig behandlet av politikerne, vil Martin Aunes Stiftelse søke om byggetillatelse.

Rom for kunst

I Studio Martin skal det legges til rette for komposisjon, lyd-design, lydkunst, innspilling, workshops og kurs.

Det som møter de besøkende når de går inn i hovedrommet er et stort, åpent rom, med god akustikk et flygel. I underetasjen blir det elektrolab, spesialtilpasset elektronisk musikk, en videreføring av Martins musikalske ånd. Her kommer også Martin Aunes samling med gamle, sjeldne, legendariske og ettertraktede synthesizere. 

Stiftelsen har gjennom det siste året fått bistand fra Rørosregionen Næringshage ved rådgiver Sigrid M. Jansen til å videreutvikle konseptet.

Dette blir et virkelig interessant tilskudd til kulturkommunen Røros, smiler Jansen. – Martin Aunes Stiftelse er en unik samling fagpersoner med et brennende ønske om å skape noe helt unikt – dette styret utvikler virkelig ny kulturnæring!

Den ene dagen skal studio fylles av internasjonale komponister gjennom residens-ordninger, den neste dagen et rockeband, den tredje en regional festivalkomponist, og den fjerde en lokal gruppe med ungdom fra Røros, avslutter Jansen.

Saken fortsetter under bildet

Modell av Studio Martin: Fred Broen. Foto: Aslak Haanshuus

Modell på utstilling i RørosBanken

I samarbeid med arkitekt Aslak Haanshuus har modellbygger Fred Broen laget en modell av den planlagte nye bygningen plassert inn sammen med eksisterende bygningsmasse. Denne modellen stilles nå ut i RørosBanken sine lokaler. Modellen er dermed tilgjengelig for publikum i bankens åpningstider.

Stikk gjerne innom bankens lokaler å få et innblikk i hvordan denne nye store kultursatsningen på Røros er planlagt!

Et profesjonelt styre

Martin Aunes Stiftelse har et faglig tungt og profesjonelt styre. Det er dette styret som gjennom en årrekke har arbeidet fram tankene om et lydstudio i Martin Aunes navn. Nå ser det endelig ut til å skulle lykkes.
Sammen dekker styremedlemmene, med sine aktive tilstedeværelser i det internasjonale kulturlivet, et bredt spekter av fagfeltet og står sterkt til å skape et sjangeruavhengig og spesialtilpasset arbeidssted, utdyper kunstnerisk leder Winther.

Styret i stiftelsen består av kunstnerisk leder Christian Skår Winther, Lars Kilevold, Helge Sten, Ove Røste, Ole Anders Feragen, Trond Erik Ingebretsen, Tore Aaen Aune og Arne Hansen i tillegg til styreleder Kine Aune.

Styret i Martin Aunes Stiftelse består av:

Christian Skår Winther, kunstnerisk leder (1989) musiker, komponist og festivalarrangør
Lars Kilevold (1960) låtskriver, filmkomponist, musikkprodusent
Helge Sten (1971) musiker, komponist, produsent
Trond Erik Ingebretsen (1948) musiker, komponist og lærer
Ove Røste (1961) musiker, musikklærer, lydtekniker og produsent
Ole Anders Feragen (1960) takstmann, tømrermester og musiker
Tore Aaen Aune (1953) musiker, lærer og instrumentforhandler
Arne Hansen (1967) 
utdannet innen lyd og teknologi, arbeider med 
kunstig intelligens og algoritmer
Kine Aune, styreleder i Martin Aunes Stiftelse (1943) filmregissør fra Røros

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...