Nea Radio

Interpellasjon fra Stjørdal SV:

Vil boikotte handel fra okkuperte områder

Morten Harper er kommunestyrerepresentant for Stjørdal SV. Foto: Anette Fossmo/Arkiv

Stiller ordføreren spørsmål under kommunestyremøtet torsdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Roma-vedtektene fra 1998 er en del av norsk lov. Vedtektene definerer forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Definisjonen på krigsforbrytelser er alvorlige brudd på Geneve-konvensjonene, som innebefatter tortur og ødeleggelse eller tilegning av eiendom uten militær berettigelse. Videre defineres okkupantmaktens overføring av deler av sin egen befolkning til det territorium den okkuperer, som en krigsforbrytelse.

Siden seksdagerskrigen i 1967 har Israel okkupert Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golanhøydene. De har bygget bosettinger for egne borgere på disse områdene. I dag er det over 700 000 bosettere på okkuperte områder. I 2004 uttalte FN-domstolen ICJ at bosettingene er folkerettsstridige. I 2016 fastslo FNs sikkerhetsråd at bosettingene er ulovlige og et alvorlig hinder for fred. Sikkerhetsrådet påla israelske myndigheter å stanse byggeaktivitetene straks.

Marokko invaderte Vest-Sahara i 1975, og har siden okkupert områdene. Marokko bygde på 1980-tallet en mur som delte området i to. Sammen med muren er det etablert et av verdens største landminefelt. Marokko har bosatt rundt 400 000 av sine egne borgere på okkuperte områder, i strid med folkeretten. Et flertall av den opprinnelige befolkningen, Saharawiene, lever i flyktningeleirer i Algerie.

Okkupasjonen står i veien for befolkningens rett til selvbestemmelse, og den medfører omfattende brudd på menneskerettighetene. Okkupasjonen fører til at palestinere og saharawier opplever vold og overgrep fra okkupantenes militære styrker og de illegale bosetterne. Frihetsberøvelse, konfiskering og ødeleggelse av eiendom samt restriksjoner på bevegelsesfrihet er en del av hverdagen. Hundretusener av områdenes opprinnelige befolkning er fordrevet fra deres hjem, og lever i dag i flyktningeleirer i nabolandene.

Handel med de okkuperte områdene er viktig for okkupasjonsmakten, og bidrar til å gjøre bosettingsvirksomheten økonomisk levedyktig. I tillegg fratar virksomheten i bosetningene lokalbefolkningen mulighet til selv å drive næringsvirksomhet.

Stjørdal kommune har i sine etiske retningslinjer for anskaffelser nedfelt krav om at leverandører skal overholde relevant nasjonal lovgivning og internasjonale konvensjoner. Leverandørene skal overholde internasjonalt anerkjente menneskerettigheter.

SV mener Stjørdal kommune ikke skal medvirke til brudd på folkeretten ved å handle og/eller samarbeide med virksomheter basert i okkuperte områder. Kommunen har rett til å avvise leverandører som bidrar til å støtte opp om en folkerettsstridig situasjon.

For å sikre at så skjer må Stjørdal kommune i tråd med vedtatte prinsipper, gjennomføre etiske vurderinger av alle anskaffelses- og anbudsavtaler som inngås. Det må også gjøres etiske vurderinger av hvor og hvordan kommunale midler og fond skal investeres.

Spørsmål til ordfører:

Er ordføreren enig i at Stjørdal kommune ikke skal handle eller samarbeide med virksomheter basert i okkuperte områder, og hvordan praktiseres de etiske retningslinjene i dag med tanke på å unngå dette?

Forslag til vedtak:

Stjørdal kommune skal ikke kjøpe varer eller tjenester som er produsert i strid med folkeretten på okkuperte områder, eller direkte eller indirekte investere i selskaper og fond som bidrar til brudd på folkeretten. Aktuelle leverandører skal redegjøre for at de tilfredsstiller disse kravene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...