Nea Radio

Nea Radio

Vil bidra med millioner

Fra venstre: Christian Elgaaen, Lars Haltbrekken og Bjørn Salvesen. Foto: Nils Kåre Nesvold

SV legger inn 3 millioner i sitt alternative statsbudsjett for å sikre at Røros Folkehøgskole kan sette i gang oppstartsprosessen i 2018.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I en pressemelding skriver varaordfører i Røros kommune, Bjørn Salvesen (SV) at rørossamfunnet tappes for ungdom etter videregående skole, og kommunen har utfordringer med å rekruttere ung arbeidskraft til eksisterende næringsliv. Etablering av en folkehøgskole forventes å gjøre det mer attraktivt for ungdom å bo på Røros.

Rammeplan for Røros Folkehøgskole fokuserer først og fremst på hva skoletilbudet vil bety for elevene som skal gå der.

Generelt for alle linjer er at de er nært knyttet opp til lokalsamfunnets og regionens arbeids- og næringsliv for på den måten å gi ungdom erfaring og innsikt i et bredt utvalg arbeids- og yrkesmuligheter og motivasjon for videre utdanning og arbeidsliv.

Mange av linjene retter seg direkte mot andre eksisterende utdanningstilbud som fagarbeiderutdanning, industri- og håndverksarbeid på områder som industridesign, robotprogrammering, mat og bygningsvern eller bærekraftig reiseliv.

Skolen overordnede målsetting er framtidsrettet ressursforvaltning, både av menneskelige, materielle og kulturelle verdier.

Samfunnsmessige konsekvenser:

Skolen vil gi et tilbud til 120 årskurs-elever. Det er ikke lagt opp til kortkurs i rammeplanen.

Skolen vil minimum måtte ha 10 faste ansatte pedagogstillinger, inklusive rektor og undervisningsinspektør.

I tillegg kommer kontorpersonale, internatleder, kjøkkenpersonale og vaktmester - minimum 8.

Valgfagstilbudet skal i hovedsak dekkes av kompetansen som alt finnes i lokalsamfunnet i størrelsesorden ca. 2 stillinger pr uke.

Minimum 20 stillinger knyttet til direkte drift av skolen.

Skolen skal i så stor grad som mulig benytte eksisterende idrettsanlegg/ -haller, forsamlingsrom, verksteder i samarbeid med andre skoleslag, idrettslag og organisasjoner i lokalsamfunnet

Skolen skal ikke være en stor utstyrsforvalter. Primært skal den leie utstyr av andre aktører som Røde kors, Kiteklubben, Videregående skole, næringslivsaktører og andre som også ivaretar utstyret.

Skoleåret går fra slutten av august/ begynnelsen av september til midten/ slutten av mai. Bygg og anlegg kan brukes som overnattingssted for turister i sommersesongen da etterspørselen er størst.

Skoleplanen legger opp til at deler av undervisningen i fellesfagene ved skolen; økologisk -, økonomisk - og sosial bærekraft skal gis på lørdager som et tilbud til hele lokalsamfunnet.

Den sørsamiske kulturarven er utsatt, særlig hva gjelder språk, musikk og håndverk. I vår region driver sørsamene reindrift på en meget rasjonell og forsvarlig måte. Denne viktige delen av den nasjonale kulturarven kan vi med enkelhet formidle videre.

Verdensarvstedet Røros har nettopp fått bevilgninger til etablering av et verdensarvsenter. For å nyttiggjøre oss denne ressursen og spre interesse for verdensarvarbeidet, vil skolen hvert år arrangere et internasjonalt ungdomsstevne for ungdom fra andre verdensarvsteder. Dette arrangementet er det elevene ved Røros Folkehøgskole som skal være ansvarlige for - i nært samarbeid med lokalsamfunnet forøvrig. Ledelsen av UNESCO´s verdensarvråd støtter derfor helhjertet opp om prosjektet.

Skolens driftsbudsjett er totalt på ca. 25 mill. Den økte aktiviteten i regionen pga folkehøgskoleprosjektet må ut fra tradisjonell økonomisk analyse kunne anslås til det dobbelte.

For 2018 er behovet minimum 3 millioner i statlig støtte for å sette i gang prosessen, deretter 12 millioner pr. år.

Framdrift:

Det er en opsjonsavtale med Idrettsparken Hotell om å ta over deres bygningsmasse til folkehøgskole, opsjonen går ut i slutten av 2018. Privat finansiering av kjøp og videre utbygging er på plass. Men er ikke statlig finansiering på plass i løpet av 2018, vil planene måtte skrinlegges fordi eiere av Idrettsparken Hotel da må finne andre løsninger på framtidig drift.

Det hadde vært et framtidsrettet løft for Rørossamfunnet og nabokommunene å få bygget opp en folkehøgskole.

Med hilsen

Røros SV

v/varaordfører Bjørn Salvesen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...