Nea Radio

Vil bane vei for flere ungdommer i politikken

Senterungdommen på Litjtrøa. Bak fra V: Ada Arnstad og Maren Grøthe. Foran fra V: Vegard Frøseth Fenes og Dorthea Elverum. Foto: Anette Fossmo

Senterungdommen forberedte seg til neste års valgkamp under helgens sommertreff

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I helgen hadde Trøndelag Senterungdom samlet seg på Litjtrøa i Stjørdal i forbindelse med et sommertreff som strakk seg fra lørdag til søndag, der omkring 10-15 engasjerte ungdom balanserte politikk og sosiale aktiviteter i skjønn forening. Tilstede var ungdomskandidatene Dorthea Elverum og Maren Grøthe, fylkestingsrepresentant Ada Arnstad og leder for Trøndelag Senterungdom Vegard Frøseth Fenes. Sistnevnte forteller litt om helgens planer:

- Planen er at vi både skal ha litt politiske innledninger, men også sosiale aktiviteter. Nå har det jo blitt åpnet opp igjen etter korona-pandemien, da ser vi nå at det er mulig å ha en slik samling, forklarer Frøseth Fenes.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Ungdom er fremtiden

Med seg på laget har han med seg partiets ungdomskandidater både fra sør og nord i Trøndelag, Maren Grøthe fra Melhus og Dorthea Elverum fra Stjørdal. Begge brenner for at ungdom skal bli sett i politikken, både når det gjelder å ivareta de unges interesser og en større satsing på unge, politiske talent. Ungdommer er nemlig svært underrepresentert i politikken.

- Vi er jo kandidater til stortingsvalget neste år. Så vi er jo på Litjtrøa for å snakke litt med resten av senterungdommen om hva det er vi skal jobbe med fremover, forteller Dorthea Elverum.

- Vi ser veldig frem til å jobbe med ungdommens interesser opp mot både vårt eget parti, men ikke minst også andre partier opp mot stortingsvalget. Vi håper jo da at Senterpartiet tørr å satse på oss og setter oss høyt på listene, slik at vi også får være med å bidra. Det ser vi veldig frem til, legger Maren Grøthe til.

- Det er ingen tvil om at ungdom er underrepresentert i forhold til den eldre garde. Det synes vi er veldig synd, for det er jo ungdom som er fremtiden. Det er ungdommen vi må satse på, fortsetter hun.

Hun får støtte av sin partifelle og med-ungdomskandidat Dorthea Elverum:

- Det er også ungdommen som kjenner best hvor skoen trykker, for ungdom. Og da må jo også alle grupper være representert. Senterpartiet er veldig opptatt av demokratiske verdier. Og da er vi også opptatt av at stortinget skal speile hele befolkningen, slik som befolkningen er, sier Elverum.

De får ros av fylkestingrepresentant Ada Arnstad, som mener de definitivt fortjener en plass på listene til Senterpartiet:

- Vi er avhengige av å ha dyktige ungdommer som snakker både på vegne av seg selv og hele samfunnet. Hvis vi ikke har det på stortinget, fylkestinget og kommunestyret så blir samfunnet vårt fattigere. Derfor er jeg så glad for at Maren og Dorthea, som er såpass dyktige har lyst til å inn på Stortinget. Så det skal vi jobbe for å prøve og få til, opplyser Arnstad.

Bekymret for utviklingen

Sommertreffet kan bli sett på som en forberedelse til neste års valgkamp, og ungdommene har diskutert hvilke saker de mener bør prioriteres fremover. Noe av det som har vært i fokus er konsekvensene av korona-pandemien og sentraliseringsprosessene til den nåværende regjeringen.

- Vi har snakket litt om hvilke saker vi mener blir viktige til neste år, når Senterpartiet skal i regjering. Og da blant annet effektene, særlig i arbeidslivet, av den her korona-pandemien. Vi har jo sett at det er en god del yrkesgrupper som er veldig viktig i samfunnet, også har vi også sett betydningen av norsk landbruk og selvforsyning, nevner Frøseth Fenes.

- Vi snakket litt om konsekvensene av alle de her sentraliseringsprosessene som regjeringen har kjørt nå i 8 år. Vi i senterungdommen synes det her er synd, fordi de bidrar til nedleggelse av politistasjoner og trafikkstasjoner. Som igjen bidrar til at det er vanskeligere for ungdom å både skaffe seg arbeidsplasser, men ikke minst det å utføre handlinger i hverdagen sin, legger Grøthe til.

- Og man kan jo tenke at det kanskje ikke er så viktig i seg selv, men det handler om konsekvensene av helheten. Vi ønsker jo at folk skal bo i hele landet, og da må vi også tilrettelegge for det. Det handler blant annet om tillitten til politiet, at politiet kommer innen en viss tid. Det er kjempeviktig. Og vi ser at regjeringen samtidig har en rusreform som pågår nå, som kanskje tillater en større andel av personlig bruk av narkotika. I samsvar med et ikke-tilstedeværende politi, blir det veldig skummelt. Så vi er bekymret for utviklingen i sin helhet og det er viktig for oss å få snudd, fortsetter Elverum.

Senterungdommens «Go-to» person

En som tok turen innom for å bidra med politisk diskusjon er fylkestingrepresentant Ada Arnstad, som har gitt ungdommene innblikk i hvordan det har vært å være folkevalgt i en anstrengende og kritisk periode.

- Jeg er så heldig at jeg er blitt invitert til å komme og snakke litt om hvordan det er å være fylkespolitiker. Hvordan det har vært å stå som folkevalgt i korona-situasjonen, og det er klart det har vært dramatisk og skummelt. Både for oss politikere - hva gjør vi nå? Men også når man vet at såpass mange blir permittert, det er såpass mange bedrifter som er usikker. Det betyr jo at de du skal representere trenger deg. Så det å ta ansvar i en vanskelig situasjon har jeg fortalt litt om, forklarer Ada Arnstad.

- Også har jeg snakket litt om hva vi bør forvente av Senterpartiet og av en ny regjering, som vi Senterungdommen ønsker oss. Det handler særlig om at for eksempel yrkesgrupper som har stått på nå under krisen, som virkelig har stilt opp og vært redd for å smitte noen nært seg. Hvordan skal vi sørge for at de yrkesgruppene blir styrket etter krisen, fordi vi trenger en beredskap som varer over tid – vi trenger at folk er trygge rundt om i hele landet. Det synes jeg Senterungdommen skal gå litt foran på, fortsetter hun.

Hennes tilstedeværelse på helgens treff blir satt pris på og Frøseth Fenes applauderer henne for å alltid støtte opp på Senterungdommens arrangementer:

- Vi setter veldig stor pris på at Ada kommer. Ada har bestandig stilt opp for oss i Trøndelag Senterungdom. Hun kommer på arrangementene våres og stiller opp når vi spør om det. Det er jo klart at hun har stor erfaring fra rikspolitikken, gjennom arbeidet som leder for Senterungdommen. Hun er en av våre «go-to» personer i fylkespolitikken, så hun kommer vi til å utnytte mye i tiden fremover. På en god måte, smiler Frøseth Fenes.

Folkets representant

Når det kommer til hva som skal jobbes med fremover er Dorthea og Maren sitt ansvar bevist, i tillegg kommer de med en klar oppfordring til folket:

- Fremover vil det bli viktig at vi hører på ungdommen og at vi blir en sterk stemme, og det er vi veldig klar for å være. Senterungdommen skal ta vårt ansvar det kommende året, sier Dorthea Elverum.

- Da er det også viktig at ungdommen bruker stemmeretten sin, for hvis vi skal sikre at ungdommens stemme blir hørt må vi utnytte de kanalene vi har. Da er det ingen tvil om at både jeg og Dorthea er tilgjengelig, så da oppfordrer vi både ungdom som eldre til å ta kontakt med oss hvis det er noen saker som er viktig for deg som person. Vi skal være folkets representant - ikke minst ungdommens, så det håper vi folk utnytter, avslutter Grøthe.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...