Nea Radio

En million hurtigtester til kommunene:

Viktig verktøy i bekjempelse av pandemien

En million hurtigtester skal fordeles på norske kommuner i kampen mot koronaviruset. Foto: Stjørdal Kommune

Over en million hurtigtester for korona sendes nå til kommunene i landet. Testene kommer i tillegg til vanlige laboratorietester, og er et godt verktøy i bekjempelsen av Covid-19 pandemien.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2020 kl 18:19

Det er fylkesmannen som forteller om de nye testene i en pressemelding.

Fordelingen av hurtigtestene for korona skjer etter innbyggertall slik at hver kommune får et antall hurtigtester som tilsvarer 20 prosent av kommunens innbyggere. Det opplyser Helsedirektoratet på sine nettsider.

-Fordelen med hurtigtester er at de gir raskt svar på om en person er smittet av koronaviruset og kan smitte andre. De kan brukes i forbindelse med sykdomsutbrudd, eller for å teste ansatte og beboere i helse- og omsorgsinstitusjoner, sier Marit Dybdal Kverkild, smittevernansvarlig hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Det er kommuneoverlegen i den enkelte kommune som skal vurdere hvordan disse hurtigtestene i kommunen skal brukes på en best mulig måte.

Helsedirektoratet har bestilt 5 millioner hurtigtester, og starter utsendingen av 1 million av disse den 7. desember.

Viktig verktøy i bekjempelsen av pandemien

I smittesporingsarbeidet er tid ofte en avgjørende faktor. Da er det en stor fordel å få raskt svar på koronatestene, ved mistanke om flere smittede.

- Hurtigtester et viktig verktøy for å komme raskt i gang med smittesporing og sette inn tiltak for å stanse utbrudd, sier Kverkild.

Hurtigtestene er ikke like følsomme som laboratorietester og for mange haster det ikke å få svar med en gang. Da kan kommunene fortsatt bruke en laboratorietest, som gir et sikrere svar. Du vil finne svar på hurtigtesten på helsenorge.no ca 15 minutter etter at du har tatt prøve på teststasjonen.

Hurtigtester gir ikke unntak fra karantene

En hurtigtest viser om du kan smitte andre der og da. Men sykdommen kan være under utvikling selv om det ikke er utslag på hurtigtesten. Derfor kan du smitte andre neste dag, og hurtigtest eller laboratorietest gir ikke unntak fra karantene i 10 dager.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...