Annonse
Nea Radio

Veldedig valgfag:

– Vi vil gi tilbake

"Innsats for andre"

Samler inn: Iris Vågan Aksnes (t.v) og Victoria Lyngås Haugan er to av fem medlemmer i gruppa "Innsats for andre". Foto: Anne Gundersen

Fire av jentene som tar valgfaget "Innsats for andre" ved Hommelvik ungdomsskole, har vært innlagt ved barneavdelingen på St. Olavs Hospital. Nå samler de inn penger for å gjøre sykehusopphold for unger litt morsommere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2020 kl 14:04

Annonse

– Det er ganske vanskelig å være innlagt på sykehus når man er barn, sier Victoria Lyngås Haugan. Sammen med Iris Vågan Aksnes og tre venninner tar hun valgfaget "Innsats for andre" ved Hommelvik ungdomsskole i Malvik.

– Fire av oss har vært innlagt på barneavdelingen og det er ikke noe morsomt å være avskåret fra venner og ting man er vant med å holde på med, sier Iris. Derfor samler de nå inn penger som skal gå til opplevelser og leker til barna som opplever dette.

Saken fortsetter under lydfila

Gir tilbake

Selv om jentene nå er friske og raske, så sitter opplevelsen i.

– Jeg husker hvor mye jeg satt pris på de lekene vi fikk på sykehuset. Det gjorde det litt mindre kjedelig, forteller Victoria som brakk benet da hun gikk på barneskolen og som utviklet andre sykdommer mens hun var på avdelingen.

– Jeg fikk lungebetennelse og ble faktisk dødssyk.

Iris måtte operere hofta.

– Jeg lå lenge på sykehus da jeg var mindre og jeg måtte bruke rullestol og krykker lenge. Så selv om det er lenge siden nå, så er det ikke noe man glemmer.

Innsats for andre:

Innsats for andre er et valgfag som gir elevene mulighet til å arbeide på forskjellige arenaer innen ulike samfunnsområder. Elever i dette valgfaget kan utføre arbeid på områder der frivillig innsats allerede foregår, eller finne fram til samfunnsområder som de selv finner egnet til å gjøre en innsats i.

Valgfaget gir elevene mulighet til:

  • Å få kunnskap om frivillig arbeid og om behov for frivillig innsats i eget lokalmiljø
  • Å planlegge, iverksette og sluttføre tiltak for mennesker som har behov for det
  • Å oppleve å bli verdsatt for den innsatsen de gjør

Sosiale media

Jentene bruker sosiale media for å nå fram med kampanjen, som varer til 10. februar.

– Vi bruker både Facebook, YouTube, Instagram og TikTok. Og på YouTube legger vi ut filmer der tar vi utfordringer for hver 300 kroner vi får inn, forteller Iris.

– Det gjør vi for å få ungdommer til å donere penger, for de liker jo å se utfordringer og sånt, ler hun. Blant annet skal de lage smoothie av ekle matvarer.

– Da skal vi blande ting vi ikke liker og drikke det, ler jentene.

– Vi gruer oss litt, men vi vet at det blir penger av det.

Du finner "Innsats for andre" og pengeinnsamlingen på Facebook her og på YouTube her

Nøkkelord