Nea Radio

Vi trenger nevenyttige hender for å videreutvikle Trøndelag

Politikk virker, skriver leder for hovedutvalg utdanning, Kari Anita Furunes, i et debattinnlegg. Foto: Trøndelag Senterparti

Det har vært en tydelig politikk fra fylkestinget i Trøndelag å øke andelen som søker yrkesfag i valget av videregående utdanning, skriver leder for hovedutvalg utdanning, Kari Anita Furunes, i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Politikk virker - andelen søkere til yrkesfaglig utdanningsprogram har økt de siste årene. I 2020 økte det med 1,7 prosentpoeng fra 2019, det vil si fra 52,69 % til 54.37%. I 2019 var Trøndelag det tredje største fagopplæringsfylket i landet, tett etter Rogaland og Hordaland og for året 2019 – 2020 har det vært 4612 lærlinger i Trøndelag. Det er nå 2103 nye elever som er ferdig med sin opplæring på skole og skal ut i bedrift for å fortsette læringen som læringer. Det er derfor gledelig å se at formidlingen av læreplasser ligger bra an sammenlignet med samme tidspunkt i 2019.

Det er kanskje ikke alle som tenker over det, men under læretiden er elevene i kraft av sin rolle med på å løse utfordringer vi står i, men også de utfordringene vi har foran oss. Jeg er derfor stolt over at vi har så mange lærlinger som nå skal ut i næringslivet. Med situasjonen samfunnet står i vet vi at noen bransjer er utsatt, men vi ser samtidig at det begynner å løsne for andre. Min bekymring har derfor vært stor for hvilket næringsliv lærlingene har mulighet til å bli og være en del av.

Arbeidslivet er i omstilling med stort fokus på digital og teknologisk kompetanse. Elevene som nå blir lærlinger har fått med seg en erfaring som ingen andre før dem har gjort. Over natta ble de heldigitale. Samfunnets- og arbeidslivet er i endring, og det stilles krav om å være både mobil, omstillingsdyktig og ha kompetanse tilpasset samfunnets varierende behov. Mange av de yrkene vi kjenner i dag, vil endre seg framover. Nye metoder, økt grad av automatisering og digitalisering vil prege utviklingen. Dette gjelder hele samfunnet. Arbeidslivets og skolens utvikling bidrar til å endre kravet til den enkeltes omstillingsevne og omstillingsferdighet. Elevene som nå blir lærlinger har lært at selv om det kommer store endringer så finnes det løsninger. De blir derfor viktige i utviklingen av nye arbeidsplasser, nye bedrifter, mest sannsynlig ny teknologi og løsninger vi i dag ennå ikke kjenner. Vi trenger denne kompetansen over hele fylket. Trøndelag skal bygges videre. Vi trenger dyktige fagarbeidere innenfor alle sektorene, vi trenger fagfolk over alt i hele fylket.

Kari Anita Furunes, Sp

Leder hovedutvalg utdanning

Trøndelag fylkeskommune

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...