Nea Radio

- Vi trenger ingen landvind-bonanza for å satse fornybart

TOMMY REINÅS er gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne på fylkestinget Foto: MDG

Mandag formiddag leverte NVE sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft. De Grønne ønsker en rekke tiltak og premisser for politikken, med formål å forhindre ødeleggelse av dyrebar natur.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pressemelding fra Tommy Reinås, gruppeleder Miljøpartiet De Grønne, Trøndelag fylkeskommune:

Dagens enorme vindkraftutbygging på land er et svært kontroversielt prosjekt, med god grunn. I Trøndelag gjennomfører vindkraftindustrien en massiv rasering av natur. Vi er nødt til å ta vare på verdifull urørt natur når vi planlegger fornybarutbygging og kan ikke tillate at verdifulle økosystemer ødelegges. Det er ikke hensikten med det grønne skiftet, sier Tommy Reinås, førstekandidat MDG Trøndelag og gruppeleder på fylkestinget

Dersom vi satser ordentlig på havvind, vil det også bidra til et redusert behov for vindkraft i områder hvor det er uønsket, mener Reinås

Det er ingen motsetning mellom å ivareta hensyn til urørt natur og å komme oss til fornybarsamfunnet. Vi kan velge alternativer som er mye mer skånsomme mot natur og nærmiljø. De Grønne ønsker storstilt satsning på blant annet havvind, solenergi og geotermisk energi, sier Reinås

Utviklingen av fornybar teknologi skjer raskt i verden, og vi kan ta del i den også dersom vi vil skåne mer av vår naturarv. Vi må være restriktive i utbyggingen av vindkraft, og satse stort på andre områder. Norge har gode forutsetninger for å være en energinasjon i fremtiden, men da må vi flytte investeringene våre fra fossilt og over på grønne alternativer, som havvind, understreker Reinås

1. Inngrepsfri natur har stor verdi til mange formål. Norge bør føre en restriktiv politikk for utbygging av vindkraft på land, og si nei til utbygging som ødelegger verdifulle natur- og friluftsområder.

2. Metodene for kartlegging og verdsetting av landskap og urørt natur og deres verdi som naturområder, biotoper, beiteland og friluftslivsområder, må forbedres.

3. Norge trenger en samlet plan for varig vern av landskap og urørt natur mot kraftutbygging. Da etter modell fra Verneplan for vassdrag. Første fase må være et nasjonalt program for systematisk og uhildet kartlegging, etter at forbedrede faglige metoder er godkjent.

4. For å hindre ytterligere innskrenkninger i grunnlaget for reindriftssamisk kultur, må reinbeiteområder ekskluderes fra videre konsesjonsbehandling og utbygging.

5. NVEs rammeplan for videre utbygging av vindkraft legges på vent. Pr i dag er det hverken kunnskapsgrunnlag eller faglige metoder tilgjengelig for å vurdere NVEs forslag til “eksklusjonsforslag".

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...