Nea Radio

Debatt

– Vi trenger en ny regjering med ambisjoner for distriktene

Tomas Iver Hallem. Foto: Ole Kirknes

Fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem fra Senterpartiet om SSBs prognoser for folketallsutvikling.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) la sist uke fram sine prognoser for folketallsutvikling mot 2050. Den viser en framskriving for hvordan antall innbyggere i Trøndelag vil endre seg med bakgrunn i hvordan folketallsutviklingen har vært de siste 10 årene. Det vil si at SSB bruker tall for hva som har skjedd de siste 10 årene til å «spå» om hva som vil skje de neste 30 årene.

Statistikken gir oss innsikt i hvordan folketallsutviklingen kan komme til å bli for kommunene i Trøndelag. Det er en alarmerende utvikling som SSB legger i sin prognose for store deler av Trøndelag.

Ut fra SSB sin framskrivning er det lett å være enige med de som hevder at regjeringen har bommet med sin distriktspolitikk, og at det er ført en politikk fra Erna Solberg som har forsterker sentraliseringen.

Norge trenger et skifte. Det trengs en ny helhetlig distriktspolitikk som legger en bred føring for en samlet innsats og som samtidig er spisset nok til å treffe spesielle områder i distriktspolitikken. Det kreves at det ses på både skatte- og avgiftspolitikken slik at det blir gunstigere å drive næring og bosette seg for familier i distriktene, samtidig som det støttes opp om lokale grundere gjennom satsing på gode veier og nettilgang til alle.

Skal vi legge til rette for at unge skal bosette seg i bygdene, må staten gå foran med å gi nye tjenester til de som ønsker å bo i distriktene. I tillegg til et skattesystem og et lovverk innen bruk av naturresurser som stimulerer til aktivitet, må det også vurderes nye tilbud for de som bor i bygdene. Ta f.eks. at det i byene er slik at de unge har et godt kollektivtilbud.

Kan bygdeungdommene våre få et alternativt tilbud? Kan førerkorttilskudd for moped og bil bli et tilbud som er et første skritt i et mer likeverdig tilbud? Eller et ungdomskort for bruk av taxi som gjør at unge har råd til å ta seg fram gjennom et offentlig tilbud?

Vi trenger en regjering som ikke båndlegger beiteområdene med rovdyr som fortrenger matproduksjon. Vi trenger en stat som sammen med kommunen utvikler gode kommunale tjenester og som gir barna våre en bedre skole og en eldreomsorg som skinner. Vi trenger Ikke en regjering som ivrer etter å slå sammen kommunene.

Vi trenger en regjering som vet at distriktene trenger en satsning på veger og jernbane som frakter gods og folk. Hvorfor er det slik at trønderbanen bare gir et minimumsløsninger med sitt tilbud fra Namsskogan til Oppdal? Vi trenger en regjering som ønsker å bidra til at vi har flyplasser i Trøndelag, og som gjør det mulig å fly fra Nærøysund, Namsos, Røros og Ørland på en bedre måte de neste 30 årene enn i dag.

Norge og verden er inne i en krevende tid, og det fordrer en regjering som nå må bekjempe den økende arbeidsledigheten samtidig som det satses i distriktene. Vi trenger en kraftfull utbygging av infrastruktur, og en tiltakspakke for investeringer i landbruket som skal produsere ren norsk mat i fremtiden, også. En slik satsing vil skape langsiktige arbeidsplasser tilknyttet landbruket og bidra til at byggebransjen i hele landet får et løft.

Politisk må det være en klar ambisjon om at SSB sin negative framskrivning av bosetning i distriktene i Trøndelag motvirkes med en offensiv satsing. Senterpartiet med Trygve Slagsvold Vedum trengs mer enn noen i regjeringen slik at vi kan få en offensiv distriktspolitikk som er nytenkende og har ambisjoner for de av oss som velger og ønsker å bo og virke i distrikts-Norge.

Tomas Iver Hallem
Fylkesvaraordfører (Sp)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...