Nea Radio

Fylkeskommunen om fritt skolevalg:

– Det vil bli vanskelig å levere kompetent arbeidskraft i distriktet

Samfunnsoppdrag: Kari Anita Furunes (SP) er leder for hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylkeskommune. –Som skoleeier har vi ansvar for å levere kompetent arbeidskraft til distriktskommunene. Dette blir utfordrende dersom vi må bruke alle pengene på å bygge skoler i byene, mener hun. Foto: Anne Gundersen

Åtte av elleve fylkeskommuner sier nei til fritt skolevalg. – Vårt samfunnsoppdrag er å sørge for arbeidskraft til det lokale næringslivet, sier Kari Anita Furunes (SP).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det vil bli vanskelig å levere på dette, dersom store deler av budsjettet må gå til å utvide skoletilbudet i byene, mener leder for hovedutvalg utdanning i Trøndelag Fylkeskommune, Kari Anita Furunes (SP).

Hun er opprørt over hvordan regjeringen har gått fram med forslaget om fritt skolevalg.

– Vi vet at åtte av elleve fylkeskommuner går mot fritt skolevalg, sier Furunes.

– Så legger regjeringen forslaget ut på høring, samtidig som de sier klart og tydelig at nærskoleordningen vi har i dag skal skrotes, uavhengig av hva de får inn av høringssvar.

Samfunnsoppdrag

– Å supplere det lokale næringslivet med kompetent arbeidskraft er en svært viktig del av den jobben vi gjør, sier Furunes.

– Ved å tilpasse fagutvalget ved de videregående skolene etter behov i nærområdet, legger vi tilrette for at arbeidsplasser og verdiskapning kan eksistere og utvikles lokalt. I tillegg legger vi tilrette for at unge mennesker skal kunne velge å bo i distriktet om de ønsker det, forklarer Furunes.

– Ettersom vi har den samme totale summen kroner og øre, vil det gå utover tilbudet i distriktskommunene når bykommunene må ha mer.

Vanskelig kabal

Furunes mener at kabalen en risikerer å måtte legge er vanskelig å forholde seg til.

– Det er vi som må få det økonomiske og sosiale regnskapet til å gå opp, mens regjeringen kan gjøre med skolepolitikken som de vil.

Furunes mener likevel at ordningen med fritt skolevalg - om den innføres - vil bli reversert om vi får et regjeringsskifte i 2021.

– Det er sakt at den nye ordningen skal innføres fra 2022. Det vil si at forsøket med å innføre fritt skolevalg ikke vil realiseres dersom landet får ny regjering neste år.

Hør intervjuet med Kari Anita Furunes i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...