Nea Radio

Lufthavnsjefen:

– Vi skal være klare når krisa er over

Stille: Det er mer eller mindre tomt på Trondheim lufthavn Værnes det meste av døgnet i disse dager. Lufthavnsjef Marit Helene Stigen er imidlertid tydelig på at behovene som oppstår når koronakrisa er over, skal dekkes. Foto: Anne Gundersen

Onsdag avholdt Luftfartsforum sitt halvårlige statusmøte. Lufthavnsjef på Værnes, Marit Helene Stigen, har levd tett på det nye og dramatiske virkelighetsbilde for luftfartsbransjen i snart et år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er så godt som tomt i avgangshallen på Trondheim lufthavn Værnes. På et tidspunkt der det vanligvis ville vært trengsel blant solbrune, returnerende sydenfarere, forretningsreisende med kabinkofforter og flightcrew på vei til og fra reisemål over hele Europa, er det stort sett bare romklang igjen.

Lufthavnsjef Marit Helene Stigen er iført munnbind. Det er smittetall, mutasjoner og andre variabler som har diktert arbeidsdagen hennes, og alle andre ansatte på flyplassen, i snart et år.

– Jo, det er rart. Det har vært merkelig siden koronanen traff i mars, selv om vi har klart å omstille oss etter som bølgene har truffet. Alle vi på Værnes tilpasser oss situasjonen dag for dag, sier Stigen.

– 2020 begynte veldig bra. Vi hadde EM i Håndball i Trondheim og vi hadde utdelingen av Michelin-stjerner. I lang tid hadde det blitt jobbet utrolig godt i hele regionen for å få Europa og verdens øyne til å vende seg mot Trøndelag.

For et år siden var man oppe i hele 16 direkteruter fra Værnes til såkalte transport hubs i Europa. Nå er det bare ruta mellom Trondheim og Amsterdam igjen, ei rute som går tre til fire ganger i uka på dette tidspunktet.

– Direkterutene - og en velfungerende luftfart generelt, står for stor verdiskapning i regionen. Vi var virkelig i ferd med og lykkes og 2020 skulle bli året med stor Å for Trøndelag. Det er ikke til å stikke under en stol at dette ble et antiklimaks.

Hun er glad for at medlemmene i Luftfartsuftforum Trondheim Lufthavn Værnes er offensive i sitt arbeid.

– Forumet ser på utfordringene slik de er nå og de har et perspektiv på ett til to år, noe jeg vil kalle overskuelig framtid.

Næringsliv, utdanningsinstitusjoner, forskning og hele befolkningen er avhengige av at velfungerende luftfart.

– Forumet er tydelige på at vi skal kunne dekke behovet som oppstår når denne krisen er over. For det vil gå over og vi se framover.

Stigen forteller at Avinor jobber med forskjellige scenarier for å kunne møte både øyeblikkelige og skiftende behov og også framtida.

– Vi prøver å se inn i glasskula. Våre prognoser tilsier at vi ikke er oppe på 2019-nivå før i 2024. Men miksen i hele bransjen, inkludert reiselivet, vil avgjøre hvordan dette går.

Flere hundre er permittert fra Værnes og oppsigelsene har begynt å komme.

– Værnes er en arbeidsplass som består av mange organisasjoner. Her er det snakk om alt fra serveringssteder til Avinor som jeg selv jobber i. Men det er et høyt tall som nå enten er permitterte eller som opplever at oppsigelsesprosessen er i gang. Det er mange enkeltskjebner her.

Det hun likevel mener å se, er at de ansatte på Værnes har håp, også de som er permitterte.

– Jeg registrer en optimisme som går på at man har tro på at ting vil bli bedre. De ansatte klarte å omstille seg raskt da restriksjonene ble lettet på i sommer. Det tror jeg at vi i Værnes-familien kommer til å klare igjen, når ting blir lettere.

Hør intervjuet med Marit Helene Stigen i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...