Nea Radio

Stor etterspørsel etter reinsdyrkjøtt:

– Vi kunne solgt dobbelt så mye

TRAVLE DAGER: Kjøttskjærerne ved Lierne viltforedling klarer knapt å mette markedet. Foto: Eivind Aabakken / NRK Trøndelag

Nordmenn er langt mer sultne på å lage middag av reinsdyrkjøtt enn før. For viltforedlingsbedriften betyr dette utvidelse fra sesongarbeid til 22 helårsansatte.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Hadde vi hatt dobbelt så mye, hadde vi solgt det også. Etterspørselen er fantastisk, forteller Frits Bade.

Han er daglig leder ved Lierne viltforedling i Trøndelag.

I 2019, det siste «normale» året, solgte de 160 tonn reinsdyrkjøtt. Nesten alt gikk til hoteller og restauranter, men det markedet har kollapset under pandemien. Folk har i stedet tatt i bruk rein som eksklusiv råvare hjemme.

Nå går nesten alt kjøttet rett til dagligvarebutikkene, og ut minst like fort som skjærerne klarer å produsere. I 2020 solgte de 270 tonn kjøtt.

Bade mener at ingen sydenturer og billigere huslån gitt folk mer penger mellom hendene.

– Folk unner seg mer godt på bordet nå, og spesielt i helgene, sier han.

Flyttet fra England for å skjære skrotter

Rundt et stålbord står fem mann med effektive kniver.

En kjøttskjærer klarer 400 kg kjøtt på en dag. De fem rundt skjærebordet produserer dermed to tonn på en normal arbeidsdag.

Engelske Dominic Licursi (30) og kollegene skjærer hele skrotter av reinsdyr ned til stykningsdeler. Biffer, steiker, indre- og ytrefileter, mørbrad, flatbiff og skav.

– Det er travelt, men likevel fullt fokus på kvalitet. Det er sånn jeg liker å arbeide, forteller han.

Dominic er fra storbyen Coventry i hjertet av England, og har flyttet til Norge for å jobbe med reinsdyrkjøtt. I Lierne kan han bo i det landskapet som reinen lever og beiter i.

Den erfarne slakteren skjønner godt at kjøttet er populært, og kaller det et rent, smakfullt og magert naturprodukt, i motsetning til annet masseprodusert kjøtt.

Bedre råd gir nye matvaner

Reinsdyrkjøtt har blitt mer og mer populært under koronapandemien. Folk har endret matvaner og etterspørselen fra vanlige husholdninger har økt merkbart.

– Det er jo kjempebra, sier kokebokforfatter Trine Sandberg.

Hun driver Trines matblogg, og ser at folk klikker på oppskrifter med festmat basert på reinsdyrkjøtt på høsten og rundt jul og nyttår.

At folk har fått øynene opp for å spise reinsdyrkjøtt resten av året mener hun er naturlig.

– Man har jo ikke hatt mulighet til å spise ute. Så mange bruker mer tid på å lage mat hjemme. Samtidig tror jeg det kan ha en sammenheng med fokus på bærekraft.

– Reinsdyrkjøtt er jo et veldig bærekraftig kjøtt med sterke tradisjoner i Norge. Sunt er det også. Godt på smak, enkelt å tilberede og allsidig. Du har det tradisjonelle med rotgrønnsaker med saus, men du kan også grave det, tilføre asiatiske smaker og så videre.

Stolt produsent

Algot Jåma liker også utviklinga. Som nestor i reindriftsmiljøet i Trøndelag er han medeier i samvirkebedriften i Lierne.

– Vi reineiere står for både råvarene og foredlingen, gjennom at vi eier dette anlegget. Så vi tar hånd om hele verdikjeden. Da er det godt å se at det blir et bra produkt til slutt også, sier han.

IMPONERT: Algot Jåma, reineier og styremedlem i viltforedlingsbedriften synes det er imponerende å se kjøttskjærerne i sving. Foto: Eivind Aabakken / NRK Trøndelag

Fra sesongarbeid til 22 ansatte

Det er reineierne selv som eier viltforedlingsbedriften. Nå utvider de skjæringa fra sesongarbeid til helårs fulltid for å møte den økte etterspørselen. De tar også i også bruk enda et mobilt slakteri. Da kan de knytte til seg enda flere lokale leverandører neste sesong.

Målet nå er å øke fra 270 til 400 tonn av det totale markedet på 1600 tonn reinsdyrkjøtt i Norge.

Det betyr også mer jobb på folk i området.

Kjæresten til Dominic er allerede lovet jobb når hun kommer flyttende til Norge i høst.

– I fjor høst var vi åtte ansatte. Nå er vi 17, og fra etter sommeren håper vi å være 22, forteller Bade.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...