Nea Radio

Kommuneoverlegen i Malvik støtter anmeldelse for karantenebrudd:

– Vi kommer til å gjøre det samme

Støtter Vonen: Kommuneoverlege i Malvik, Realf Ording Helgesen, støtter Leif Edvard Muruvik Vonen i anmeldelsen av mannen som begikk brudd på karantenereglene. Foto: Malvik Kommune

– Når det er tydelig at man bryter karantenebestemmelsene med hensikt, vil også vi slå hard ned, sier kommuneoverlege i Malvik Realf Ording Helgesen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2020 kl 20:42

I dag ble det kjent at smittevernanleder i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen, tirsdag anmeldte en mann for bevisst brudd på karantenebestemmelsene som gjelder grenseovergangen ved Storlien. Kommuneoverlege i Malvik, Realf Ording Helgesen, støtter avgjørelsen fullt ut.

– Vi håper at det ikke kommer til at vi må gå så drastisk til verk. Men når det er så tydelig at karantenereglene brytes med vitende vilje, så kommer også vi til å slå hardt ned på dette, forklarer Helgesen.

– Vi er klar over at ikke alle har like god kjennskap til hvilke regler som gjelder til en hver tid og vi bistår gjerne med veiledning. Vi ønsker å legge tilrette for at folk skal kunne overholde reglene, men ser det som svært viktig å understreke hvor avgjørende det er at alle er seg sitt ansvar bevisst.

Potensielt veldig alvorlig

Konsekvensene av å bryte karantenebestemmelsene kan bli alvorlige

– Smitten er ikke synlig, og enkelte får et svært mildt sykdomsforløp. Det betyr ikke at man ikke bærer smitten videre og at man dermed kan overføre viruset til sårbare grupper, for eksempel i helseinstitusjonene.

Helgesen mener at vi risikerer å måtte stenge ned samfunnet igjen, dersom ikke alle gjør sitt.

– Vi har nå et åpent samfunn som fungerer tilnærmet normalt. Dersom vi begynner å slakke på ansvarsfølelsen nå, betyr det at vi kan gå mot en nedstenging igjen.

Reis kun om du må

Kommuneoverlegen mener at du kun bør reise, enten det er til land i røde eller grønne soner, dersom det er helt nødvendig.

– Reis om du må, men hold deg i Norge om du kan, er hans anbefaling.

– Må du reise, så overhold karantenereglene. Og når det gjelder Jämtland, så vil grensen åpnes igjen. Vi vet enda ikke når, men det vil skje til slutt.

Håper å slippe flere

Leif Edvard Muruvik Vonen som er smittevernleder i Værnesregionen, sier til Nea Radio at anmeldelsen handler om å være tydelig.

– Vi ønsker at smittevern skal være et fellesløft og at alle skal ta ansvar. I dette tilfellet så jeg det som nødvendig å gå til det som er et forholdsvis drastisk skritt. Han håper dette ikke blir noe han må gjøre flere ganger.

– Men vi vet det er mange som går under radaren og vi setter derfor pris på når folk varsler oss om karantenebrudd, sier Vonen.

Hør intervjuet med Realf Ording Helgesen, kommuneoverlege i Malvik, i avspilleren under:

Fungerende kommuneoverlege i Røros og Holtålen, Marius Kalan sier situasjonen i Værnesregionen er svært negativ med tanke på innsatsen alle har gjort fra mars og frem til i dag. Han mener dette er et brudd på den solidariteten alle har utvist:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...