Nea Radio

- Vi fortsetter kvinnekampen

8. MARS: Fagforbundet mener at kvinnekampen må fortsette. - Derfor er 8. mars så viktig for oss som er opptatt av likestilling og rettferdighet, sier leder i Fagforbundet Trøndelag, Gunn Elin Høgli. Foto: Fagforbundet

- Søndag markeres den internasjonale kvinnedagen over hele landet. Den handler om kampen for kvinner og jenters rettigheter, som begrenses av at menn har mer makt fordi de er menn, skriver Gunn Elin Høgli, leder i Fagforbundet Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Vi har hatt framskritt i kvinnekampen, men vi er ikke i mål. I år er det 25 år siden FNs kvinnekonferanse i Beijing, som vedtok en handlingsplan som siden vært standarden for likestillingsarbeidet. Helt siden den gang har planen vært under angrep, fordi den anerkjenner kvinners rett til kontroll over egen seksualitet, kvinners rett til arbeid og økonomisk selvstendighet og kvinners rett til makt og plass i samfunnet.

Abortretten blir angrepet

Det er ikke uten grunn at abortsaken går igjen i årets 8. mars-paroler i Norge, og at kampen for å avskaffe abortnemndene står sentralt. Siden høyreregjeringa fikk makta i 2013 har kvinners rettigheter vært angrepet også her. Først var det reservasjonsretten, og i fjor kom den første innstrammingen i kvinners rett til selvbestemt abort på 40 år.

Fagforbundet mener at partiene som sørget for innskrenking i abortloven, og som støtter opprettholdelse av abortnemndene, ikke skal få slippe unna med det.

Vi må endre arbeidslivet

Forskjellsbehandlingen av kvinner er svært tydelig i arbeidslivet. I 2019 tjente kvinner i gjennomsnitt 87,6 prosent av menns lønn, viser tall Statistisk Sentralbyrå kom med denne uka. Kvinner i heltidsstilling får lavere inntekt fordi de jobber i yrker med lavere lønn, men ofte minst like tunge løft. Dessuten får kvinner med hele stillinger mindre i tillegg og i bonuser enn menn.

Disse forskjellene blir forsterket av deltidskrisa, som særlig rammer kvinner. I store yrkesgrupper, som helsefagarbeiderne og barne- og ungdomsarbeiderne, får en stor andel av de nyutdannede bare tilbud om små brøkstillinger, ofte med ugunstig arbeidstid. Dermed sliter de med å få lån til bolig og de må jakte på vakter for å få ei lønn å leve av.

Fagforbundet mener det er nødvendig med flere endringer i arbeidslivet for at kvinner skal få ei rettferdig lønn. Vi må sørge for at flere unge, både kvinner og menn, tar utradisjonelle yrkesvalg. Da kan vi få et mindre kjønnsdelt arbeidsliv. Vi må løse deltidskrisa og skape en heltidskultur også i de kvinnedominerte yrkene. Da kan fagarbeiderne få ei forutsigbar lønn de kan leve av. Og vi må slå ned på forskjellsbehandlinga av kvinner og menn på den enkelte arbeidsplass. Da sikrer vi lik lønn for likt arbeid.

Rettferdighet og solidaritet

Den internasjonale kvinnedagen er også dagen for solidaritet med kvinner verden over. Millioner av kvinner har får ikke bestemme over eget liv eller egen kropp. Mange kvinner trakasseres eller utsettes for vold og overgrep. Kvinner og barn som er på flukt og banker på vår dør, har behov for vår hjelp og beskyttelse.

Det burde vært opplagt og selvfølgelig at kvinner ikke undertrykkes og utsettes for vold. Det burde være opplagt at kvinner har samme rett som menn til utdannelse, arbeid, inntekt og deltakelse. Slik er det likevel ikke når vi markerer kvinnedagen i 2020.

Fagforbundet mener at kvinnekampen må fortsette. Derfor er 8. mars så viktig for oss som er opptatt av likestilling og rettferdighet.

Gunn Elin Høgli
leder
Fagforbundet Trøndelag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...