Nea Radio

Unge skal inn på boligmarkedet:

– Vi finner løsninger for de aller fleste

Gode råd: Avdelingsleder for personmarked i Rørosbanken, Kjetil Reinskou gir sine beste råd til unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Foto: Anita Sivertsgård

I sommermånedene skjer det mye på boligmarkedet, og mange ønsker å kjøpe sin første bolig. Avdelingsleder for personmarked i Rørosbanken, Kjetil Reinskou gir sine beste råd.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er mye man må tenke på dersom man skal komme seg inn på boligmarkedet.

– Det aller første rådet er så kjedelig som at man må begynne å spare, sier Reinskou.

Han understreker at man bør starte med det lenge før man har tenkt seg inn på markedet. I tillegg kan det være en stor for del for konfirmanter og ungdommer som jobber på fritiden å starte sin sparing i BSU (Boligsparing for ungdom) eller i fond.

BSU kan man starte med fra barna blir født, og Reinskou mener dette er det første, gode steget.

15% egenkapital

Når man har tenkt seg ut på boligmarkedet så er egenkapital noe man må tenke på.

– Ofte er manglende egenkapital det springende punktet, fordi Finanstilsynet har satt noe som heter boliglånsforskriften og der kreves det 15% egenkapital, sier Reinskou.

Håpet er ikke helt ut om man mangler egenkapitalen, og det finnes forskjellige løsninger.

– Husbanken har noe som kaller startlånordning. Der du kan få et lån på det siste av kjøpesummen, som banken ikke kan hjelpe deg med, sier han.

Dersom du ikke får startlån fra Husbanken som administreres av kommunene, så kan man også få hjelp hjemmefra.

– Dersom man har foreldre som kan stille en kausjon for egenandelen som trengs, eller har penger stående på bok og kan gi et gunstig lån er det gode alternativer til egenandelen, sier Reinskou.

Dersom du ikke får startlån eller har foreldre som kan hjelpe deg, så kan du muligens få hjelp til dette i banken.

– Alle banker har lov til å avvike kravet på 15% egenkapital i en viss andel saker. Hos oss i Rørosbanken har vi sagt at dersom kunden har mulighet til å betjene et lån, så ønsker vi å bruke denne kvoten på å hjelpe unge inn på boligmarkedet, forteller han.

Stopp i tide

Før man går inn i en budrunde, så er det viktig å få avklart hvilken ramme man kan kjøpe innenfor, og stoppe i tide med budene.

– Jeg anbefaler ofte å være med på to-tre budrunder, så man kan øve seg på å å stoppe i tide, sier Reinskou.

Helt til slutt har Reinskou ett siste råd.

– Ikke les for mye av de store avisoverskriftene hvor det står at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Vi finner løsninger til de aller fleste, avslutter han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...