Nea Radio

Air Leap:

- Vi er politianmeldt på helt feil grunnlag

Mener de er anmeldt på feil grunnlag. Daglig leder i Air Leap, Jon Melkersson og markedssjef Emelie Ahlin. Foto: Per Magne Moan

Flyselskapet mener mannskapet var i Sverige da de ble anmeldt av Røros kommune

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2020 kl 09:47

Ledelsen i Air Leap sendte onsdag kveld ut en pressemelding der de forklarer hvorfor flyruten mellom Oslo og Røros har vært innstilt de siste dagene.

I meldingen skriver selskapet at Air Leap er et flyselskap og prioriterer derfor flysikkerheten for sine passasjerer.

I forbindelse med Covid 19-pandemien har det oppstått en annen hovedoppgave, for å beskytte passasjerene våre på en optimal måte mot å bli smittet av Covid 19.

Når du flyr med Air Leap, bør du alltid føle deg sikker om bord.

Som flyselskap opererer vi i en bransje hvis virksomhet er fullstendig regulert. Vi er pålagt å overholde EASAs (EU Aviation Safety Agency) omfattende regler for å opprettholde lisensoperasjoner.

13 håndbøker basert på EUs operative forskrifter er det som styrer våre forskjellige underaktiviteter i selskapet. Blant annet flyoperasjoner, teknisk, opplæring av piloter og kabinpersonale, stasjonsmanual og vedlikehold av flyene våre og så videre.

En av disse håndbøkene er Covid Response Manual (CRM). Det er en samling av regler fra EASA og nasjonale regler, svenske og norske.
Hensikten er å gi generell veiledning til alle våre ansatte og spesifikke retningslinjer til fly- og kabinpersonalet, hvordan de skal forholde seg til C19 under tjeneste for å best beskytte passasjerene våre mot å bli smittet med C19. Vårt mannskap har derfor alltid tilgang til denne håndboken under flytjeneste.

Med dette som bakgrunn kan vi garantere at vi som selskap har mange års solid kompetanse til å tolke regelverk både på EU og nasjonalt nivå.

22. november kom mannskapet vårt til Norge for første gang for å starte flytrafikken, ettersom vi hadde leid det fra flyselskapet Sveaflyg / Lipican for en periode i løpet av sommeren.

Ved ankomst testet halvparten av mannskapet for C-19 på Gardermoen og resten på Røros dagen etter.

Deretter gikk de automatisk inn i Covid 19-karanteneforskriftene, noe som betydde at de ikke hadde karantene i arbeidstiden, men i såkalt fritidskarantene.

Dette betyr begrenset bevegelsesfrihet utenfor hotellet med et forbud mot å besøke offentlige fasiliteter. Det skal legges til at alt vårt mannskap selvfølgelig er testet med negative resultater.

Fra den første dagen i Norge har vi overholdt gjeldende C-19-regelverk. Vi har fått støtte for dette fra det norske helse- og omsorgsdepartementets tolkninger, som er kommunisert til oss via Samferdselsdepartementet.

Røros kommune har hatt en annen tolkning som i flere henseender har stridt mot helse- og omsorgsdepartementet, noe som er bemerkelsesverdig da de kontinuerlig har vært i stand til å ta del i tolkningene vi har mottatt.

28. november mottar Air Leap en e-post fra Røros Lensmanskontor om at vi er gjenstand for en politietterforskning på grunn av en rapport mottatt for brudd på karantenereglene.

Registrering ble gjort av Røros kommune der de hadde angivelig mottatt en bekymringsmelding fra Røros Hotel 19. november angående mannskapet vårt.

Men mannskapet vårt ankom Røros hotell for første gang på kvelden 23. november. Hvordan kunne de ha brutt karantenereglene 19. november?

Totalt sett er det to omstendigheter som førte til at vi valgte å stoppe flyturene.

- Vi var ikke enige med Røros kommune angående tolkningen av C-19-regelverket - Vi ble også politianmeldt på helt feil grunnlag.

Røros kommune har i dag under et møte med oss, etter 10 dagers samtale, kunngjort at de nå deler vår og Helsedepartementets tolkning av C-19 karanteneforskriften.

Air Leap har overholdt C19-regelverket og ønsket å ha en dialog med Røros kommune. Imidlertid har vi blitt møtt med en begrenset vilje til konstruktiv diskusjon og noen direkte feilaktige tolkninger.

Det varige minnet om denne hendelsen vil dessverre være preget av Røros kommunes manglende innsikt i C19-regelverket.

På Air Leap hersker ingen prestisje. Vi prioriterer alltid sikkerhet først og ser en saklig diskusjon som en forutsetning for sikker drift. Vi er - og vil alltid være - åpne for å endre våre synspunkter hvis det er en sannsynlig årsak til det.

Air Leap har bestemt at, til tross for den ubegrunnede politietterforskningen mot Air Leap, angående vårt mannskap som ifølge rapporten 19. november ville ha brutt karantene-reglene, til tross for at de tydeligvis var i Sverige på den tiden, starter lufttrafikken på nytt slik vi tror den er av stor sosial betydning for Røros og dens innbyggere.

Vi ønsker alle innbyggere i Røros hjertelig velkommen ombord på Air Leap.

Pressemeldingen er underskrevet daglig leder i Air Leap, Jon Melkersson.

Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås sier i en kommentar at Røros kommune opprettholder anmeldelsen, så vil politietterforskningen vise hvordan dette forholder seg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...