Nea Radio

Vi bulker for 34 millioner hver dag

I fjor krasjet og bulket vi mer enn 800.000 ganger med personbil eller varebil i Norge. Foto: Frende Forsikring

I fjor krasjet person- og varebiler for vanvittige 12,6 milliarder kroner på norske veier. Det er over en milliard kroner høyere enn året før.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det betyr at vi smalt biler for 34,5 millioner kroner hver eneste dag i fjor.

- Det er ekstremt høye tall. Nesten vanskelig å se for seg, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Røff vinter

Han sier det høye skadeantallet har sammenheng med at vinteren var tøff i 2018.

- Det var mye snø, glatte veier mange steder, mye vær og vind. Vi ser også at vi får stadig flere el-biler i markedet og statistikken viser at disse oftere er innblandet i skadesaker enn andre biler, sier han.

Antallet forsikrede kjøretøy økte med to prosent i fjor, men skadene økte med hele ni prosent. Tallene kommer fra Finans Norge.

Ekstrautstyr koster skjorta

Det var hele 834.577 skader med personbil eller varebil under 3,5 tonn i fjor. I snitt kostet hver krasj rett over 15 000 kroner. Dette tallet har blitt betydelig høyere de siste årene.

- Det har en sammenheng med at biler har mer utstyr som kostbare sensorer, radar i fronten som leser trafikkbildet og kameraer. Dette blir ofte skadet hvis karosseriet på bilen blir skadet, sier Roger Ytre-Hauge.

Dermed kan det som tidligere var en begrenset og relativt billig skade plutselig bli rådyr.

Disse skadene er det flest av

Den største skadeposten i fjor var kaskoskader. Kaskoskader dekker for eksempel skader på bilen din etter kollisjon, utforkjøring, velting eller hærverk. Totalantallet var hele 323.171, en økning på 17 prosent, og skadene kostet 7310 millioner kroner. Disse Finans Norge-tallene er basert på alle typer motorvogner.

- Vi ser at møtekollisjoner, utforkjøringer og kollisjon med dyr er skadetyper som ofte skiller seg ut. Disse blir ofte dyre, sier Roger Ytre-Hauge.

På andreplass blant skadetypene ligger glasskader med litt over 255.000 innmeldte skader. På tredjeplass på den lite attraktive pallen ligger redning med snaue 195.000 skadetilfeller.

Slik kan du unngå bilsmellen

Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
Tilpass farten etter veiforholdene
Hold riktig avstand til bilen foran deg
Hold oppmerksomheten på veien
Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
Bruk håndfriutstyr

Bulkeskader som den Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring viser fram her skjer ofte norske veier. Foto: Frende Forsikring

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...