Nea Radio

Veterinær med advarsel til hundeeiere

Se opp for hoggorm: Veterinær Marte Ottesen i Agria Dyreforsikring advarer mot hoggormbitt på hund. Illustrasjonsfoto Foto: Runar Kjøsen

Hoggormen har for lengst våknet fra sin vinterdvale i deler av Norge, mye takket være en mild vinter. Det har allerede blitt rapportert inn tre tilfeller av ormebitt til Agria Dyreforsikring, og her forteller deres veterinær Marte Ottesen om hva du som hundeeier bør være obs på.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2020 kl 18:01

Hundens snute og nysgjerrighet kan ofte være en trussel for en hoggorm. I selvforsvar vil en hoggorm i flere tilfeller bite. Heldigvis er ett av tre ormebitt uten gift, men som hundeeier er det likevel viktig å være oppmerksom hvis du vet at hunden din har vært i kontakt med en orm eller hvis den viser atferdsendringer på tur. Giften til hoggormen kan gi svært alvorlige skader, og selv med behandling er det ikke alle hunder som overlever et bitt, forteller veterinær Marte Ottesen i Agria Dyreforsikring.

Tre registrerte hoggormbitt på hund i 2020

Allerede 21. mars fikk vi inn det første registrerte tilfellet av en hund på Hadeland som viste symptomer på hoggormbitt, og som måtte behandles. Deretter har vi fått inn to tilfeller, henholdsvis 28. mars på Vestlandet og 2. april i Vestfold.

– En av de vanligste symptomene er hevelse i bittområdet, og at hevelsen blir stadig større. Følg også med på hundens allmenntilstand og om hundens viser tegn til smerter, slapphet, oppkast eller dårlig mage. Noen hunder får også en sjokkutvikling, som gjenkjennes ved at hunden får problemer med å stå oppreist og rask, men svak puls, forklarer Ottesen.

Og man må kjapt oppsøke veterinær om man mistenker hoggormbitt.

– Alle hunder som mistenkes å ha vært i kontakt med hoggorm og som viser overnevnte symptomer skal snarest mulig til veterinær for behandling. I mellomtiden må du forsøke å holde hunden helt i ro, slik at ikke giften sprer seg, understreker Ottesen.

Hvis du befinner deg til skogs eller fjells, anbefaler hun at du prøver å løfte hunden så godt det lar seg gjøre:

– Dette gjelder spesielt ved bitt i poten eller labben. Når du har kommet deg til veterinæren, vil type behandling avhenge av symptomer og hundens bittsted, avslutter hun.

Råd ved ormebitt:

• Ved symptomer på ormebitt; oppsøk veterinær snarest.

• Prøv å berolige hunden din og unngå at den blir stresset.

• Hunden bør bæres i den grad det er mulig, spesielt ved bitt i poten eller labben.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...