ANNONSE
Annonse

Verdensdagen for diabetes

Fokus på "den nye folkesykdommen"

Aksjonerte: I dag, onsdag, er det Verdensdagen for diabetes. Kristin Morken (t.h), Guri Følke og Hilde Weltsch sto på stand på Malvik Senter for å spre informasjon og for å teste blodsukker. Foto: Anne Gundersen

175 000 tusen nordmenn lever med udiagnostisert diabetes. I dag har det blitt aksjonert over hele landet for å få mennesker til å teste blodsukkernivået.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 18:22

ANNONSE
Annonse

Verdensdagen for diabetes markeres hvert år den 14. november. I dag har det blitt aksjonert over hele landet, inkludert på Malvik Senter hvor Kristin Morken og Hilde Weltsch fra Trondheim og omegn diabetesforbund sto på stand sammen med fotterapeut Guri Følke.

– Nordmenn ligger høyt oppe på lista over land hvor en stadig større del av befolkningen får diagnosen diabetes 2. Derfor er det svært viktig å sette fokus på dette, mener Kristin Morken, som selv har diabetes 1.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Arv og livsstil

Morken forklarer at diabetes 2 er genetisk.

– Ikke alle kan utvikle denne sykdommen. Men dersom du har genet, vil livsstil kunne utløse den. Hun sier videre at selv godt trente mennesker som lever sunt, kan utvikle sykdommen.

– Det vises ikke på deg om du har diabetes, men dersom du begynner å få symptomer som tørste, tretthet og sår som ikke vil gro, så bør du teste deg, uansett hvor slank du måtte være.

Senskader

Mange lever i flere år med sykdommen, uten å merke noe som helst.

– Det er dette som gjør dette til en skummel sykdom, mener Morken.

– Det kan gå svært lang tid og plutselig så slår den til. Da kan du allerede ha utviklet alvorlige senskader og risikerer å få alt fra slag til hjerteinfarkt, å bli blind eller å måtte amputere en fot.

Til å leve med

Selv om konsekvensene av udiagnostisert diabetes kan være svært alvorlige, er sykdommen, når den blir oppdaget, til å leve med.

– Med riktige medisiner og ikke minst en omlegging av livsstil, vil de aller fleste kunne leve et helt normalt liv. Dette er en livsstilssykdom og det er all grunn til å være optimist og å se lyst på framtiden, smiler Kristin Morken.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Fredag er det fare for underkjølt regn i Trøndelag.

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Vogntoget sperret fylkesvei 705 delvis i nesten ett døgn.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE