Nea Radio

Nea Radio

Verdens matvaredag

VERDENS MATVAREDAG: -Spis norsk bygg, er oppfordringa fra Selbu Bygdekvinnelag. Fra venstre Liv Grøtte, Bente Setsaas og Annett Kerber. Foto: Andreas Reitan

I dag markeres verdens matvaredag. Null-sult er tema for dagen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I 130 land over hele verden er det organisert markeringer av matvaredagen. Sammen med den globale seremonien i FAOs hovedkvarter i Roma, bidrar alle arrangementene til å øke bevisstheten om at mange mennesker sulter og nødvendigheten av å sørge for matsikkerhet og riktig ernæring for alle i verden.

Norges bidrag

- Verdens matvaredag markeres den 16. oktober og ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 1979. Dagen markerer etableringen av FAO i 1945 og minner oss på at mange mennesker i verden sulter. Landbruks- og matdepartementet følger opp FNs bærekraftsmål nummer to som er å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk innen 2030. Over bistandsbudsjettet støtter Norge fattige i utviklingsland sine muligheter til økte inntekter og bedre ernæring gjennom verdiskaping i jordbruk, skogbruk og fiskeri. Retten til mat som en menneskerett og vektlegging av likestilling er grunnleggende for norsk bistandspolitikk, skriver Landbruks- og matdepartementet i ei pressemelding.

Mattrygghet

- I Norge har vi god mattrygghet og det er få tilfeller av sykdommer som følge av matsmitte. Landbruket har også god dyrevelferd, dyrehelse og plantehelse. Ved å gi kunnskap og informasjon om sammenhengen mellom kosthold, ernæring og helse blir det enklere for folk å ta sunne matvalg. Regjeringen legger til rette for å øke norsk matproduksjon, med vekt på muligheter for å øke verdiskapingen og ta hensyn til klima og miljø, skriver departementet i pressemeldinga.

BYGG: Annett serverte nydelig byggrynsgrøt. Foto: Andreas Reitan

Bygg fra bygdekvinner

I Selbu markerte Selbu Bygdekvinnelag dagen med stand på Coop Prix der de delte ut smaksprøver på norsk bygg.

- Spis norsk bygg, var oppfordringa fra bygdekvinnene. - Å øke produksjonen og forbruket av matbygg i Norge er viktig for norsk sjølforsyning, sier Liv Grøtte som stod på stand sammen med Bente Setsaas og Annett Kerber.

Hør intervju med Bente Setsaas og Liv Grøtte, Selbu Bondekvinnelag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Trafikkulykke på Rugldalen

Trafikkulykke på Rugldalen

Nødetatene har rykket ut.

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Aerobatic Club of Norway legger treningssamling til Røros lufthavn.

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Skal jobbe for Femundløpet

Skal jobbe for Femundløpet

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug går inn i rollen som ny frivilligansvarlig for hundeløpet.

Abbasifamilien sendes ikke til Kabul

Uttransport er stanset og det jobbes med å returnere familien tilbake til Norge så snart som mulig.

Imponert på snarvisitt

Imponert på snarvisitt

En rikholdig event-meny imponerte Trygve Slagsvold Vedum da han var på snarvisitt i Stjørdal fredag.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Abbasifamilien sendes ikke til Kabul

Uttransport er stanset og det jobbes med å returnere familien tilbake til Norge så snart som mulig.

Det beste av begge verdner

Det beste av begge verdner

Lise Løseth fra Verdal må kunne sies å leve selve drømmelivet sammen med ektemannen Paolo. Halve året produserer de olivenolje i Italia, resten av året nyter de lyse sommernetter i Trøndelag.

Eggen hyllet med tre poeng

Eggen hyllet med tre poeng

Flott statue, glimrende spill, men under middels oppmøte til Eggens festaften.

Svevde til himmels

Svevde til himmels

Det var duket for høye svev og unike triks når André Villa tok turen til Hell RX

Dramatikk på pallen i Hell RX

Dramatikk på pallen i Hell RX

Flere juryavgjørelser endret utfallet

Siste med #MatVis flere

Selbu Blå til himmels

Selbu Blå til himmels

Etterspørselen etter Selbu Blå gikk i taket etter skamros i TV2s Matkontrollen og på Matkanalen.

Rørosmeieriet nominert

Rørosmeieriet nominert

Sju norske kandidater er klare til Nordisk matkamp og til finalen i den nordiske matprisen Embla. Rørosmeieriet og Heidi Bjerkan er blant de nominerte.

Kulinariske godbiter i Bergmannsgata

Kulinariske godbiter i Bergmannsgata

Kafe Lysstråle satser på indisk mat.

Siste med #NyheterVis flere

Trafikkulykke på Rugldalen

Trafikkulykke på Rugldalen

Nødetatene har rykket ut.

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Aerobatic Club of Norway legger treningssamling til Røros lufthavn.

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...