Nea Radio

På plass i Meråker:

Verdens beste langrennsjenter klar for VM

- Fikk onsdag prøve seg som skiskyttere

Samling i Meråker: Verdens beste langrennsjenter er i disse dager på treningssamling i Meråker. Onsdag ettermiddag fikk landslagsjentene prøve seg som skiskyttere, noen for aller første gang. F.v: Maiken Caspersen Falla og Kathrine Harsem. Foto: Henrik Einangshaug

Kvinnelandslaget dro forrige lørdag rett fra tre knallharde konkurranser under Toppidrettsveka, til treningssamling i skibygda Meråker. Mange timer med trening har blitt lagt i Meråker-myra, og onsdag fikk de prøve seg som skiskyttere, mange for første gang.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2020 kl 22:46

Det har vært en lang sesongoppkjøring med lite konkurranser for langrennsutøverne. Etter flere måneder uten konkurranser, har landslagene i langrenn de siste ukene fått konkurrert igjen under Blinkfestivalen i Sandnes og Toppidrettsveka i Trøndelag. Selv om Norges Skiforbund - langrenn sin koronaveileder fortsatt er ganske streng, har landslagene også fått lov til å gjennomføre treningssamlinger igjen.
Siden lørdag forrige uke har verdens beste langrennsjenter vært å se i Meråker, hvor det har blitt mange treningstimer i Meråker-myra, i tillegg til noen timer langs asfalten på rulleski.

Beste stedet å ha samling

Det har blitt en noe annerledes oppkjøring til den kommende VM sesongen enn hva langrennslandslaget normalt sett ville hatt. Istedenfor flere ukers lange høydeopphold i Frankrike og Italia, har utøverne denne sesongen vært nødt til å holde seg hjemme i Norge. Det har heller ikke før nå nylig vært mulig for landslagene å kunne arrangert treningssamlinger for sine utøvere, både i forhold til FHI sin anbefaling, men også fordi at Norges Skiforbund - langrenn sin koronaveileder er strammere enn det som er anbefalingene til FHI.

Herrelandslagene i langrenn hadde selv nylig samling i Trøndelag, da nærmere bestemt på Steinkjer i forkant av Toppidrettsveka. Meråkerbygg og trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen, tok derimot med seg sine jenter til hjembygda, ei bygd som ifølge han er ypperlig for barmarkssamling.

- Jeg er ubeskjedent nok til å si at Meråker sannsynligvis er den beste plassen i hele landet å ha barmarkssamling på, sa Ole Morten Iversen til Nea Radio.

Kathrine Harsem (nærmest kamera) er blant utøverne utenfor landslaget som har fått være med på kvinnelandslagets samling i Meråker. Foto: Henrik Einangshaug

Laget har vært langt fra fulltallig under årets treningssamling i Meråker. Ingvild Flugstad Østberg er for tiden ute med en skade i foten, Therese Johaug har trent for mye og må roe ned, mens både Heidi Weng og Lotta Udnes Weng har måtte stå over samlingen grunnet sår hals.

- Det er ikke noe problem å få til samling, men det er veldig kjedelig og uvant at vi er så få. Pr nå så er fem av ti jenter som er med på hele samlingen, så det er veldig kjedelig, og på en måte kan være betenkelig med hva det er som skjer. Men det som for oss gjør at det ikke er noe stress eller at vi er bekymra, er at det er veldig ulike grunner til det, så det er ikke sånn at ting er blitt gjort feil.

Ønsker flere i toppen

Spente før start: Langrennsjentene fulgte nøye og spent med før de selv skulle få prøve seg som skiskyttere. Foto: Henrik Einangshaug

Det er naturligvis mot slutten av februar at langrennsjentene for alvor vil prestere i løpet av årets sesong, og være i toppslag til årets ski-VM i tyske Oberstdorf. Selv om det denne sommeren har vært avlysninger på rekke og rad, og anbefalingene knyttet til reiser har blitt strammet inn av FHI, har Iversen god tro på at det blir VM i år.

- Jeg tror det blir verdenscupsesong, og er rimelig sikker på at det blir VM. Tror det blir redusert i forhold til de opprinnelige planene.

- Vårt mål er å være med å kjempe om medalje i alle øvelsene i VM, og ellers være med å prege verdenscupen, da helst med flere løpere, ikke bare med ei eller to, men at det er flere som er med å kjemper om pallplasser. Og heve oss i sprint, der har vi fått litt mye juling de siste årene, så håper å nærme oss de svenske jentene, fortsatte Iversen.

Saken fortsetter under hele intervjuet med Ole Morten Iversen

Skiskyting neste?

Det var ikke nok med å prøve liggende skyting for Maiken Caspersen Falla, hun valgte også å prøve seg på stående! Foto: Henrik Einangshaug


Onsdag ettermiddag hadde Ole Morten Iversen lagt opp til skiskyting på programmet, og fikk god hjelp av sin tidligere arbeidsgiver Meråker VGS til å arrangere økten for utøverne på laget. Trener ved Meråker VGS, Torkel Sende, hadde sammen med flere av gymnasets skiskytterelever ansvaret for økten med landslagsjentene. De færreste av jentene på laget hadde noen tidligere erfaring fra skiskyting, men med god hjelp fra instruktørene ved skolen, klarte flere jentene å få ned alle blinkene.

I god rute til VM

Blant de største trønderske håpene på kvinnesiden under årets ski-VM, er sprinteren Ane Appelkvist Stenseth fra Grong IL. Hun sikter i likhet med trener Ole Morten Iversen om det som skal skje i februar.

- Håper å stille til start i VM, og da være med å kjempe om pallen der, men gjerne den øverste pallplassen. Så har som mål om det, og tror det skal være innenfor rekkevidde. Var å testet løypene litt i fjor og vet litt hva som kreves, så blir å legge mye trening rundt den løypa der, sa Appelkvist Stenseth til Nea Radio.

Skatvaling og elev ved skiskyttergymnaset i Meråker, Knut Dahlen Aspenes, ga gode tips og råd til Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Henrik Einangshaug

Det ble en brå slutt på forrige langrennsesong som endte med at den tradisjonsrike tre- og femmila i Holmenkollen markerte punktum på verdenscupsesongen som egentlig skulle avslutte på den andre siden av Atlanterhavet.

Hvordan har oppkjøringen inn mot ny sesong vært?

- Den har vært bra, vart en brå slutt og det var jo kjedelig, så det ble mye trening i mars og april, så fikk utnyttet den perioden veldig bra. Også har vi startet opp nå i vår med mye treninger og fått inn ny trener (Ola Vigen Hattestad journ.anm), så det har vært veldig bra.

Hør hele intervjuet med Ane Appelkvist Stenseth her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...