Nea Radio

– Verden er trist nok som den er

Våken: Else Koss Furuseth er årets Stiklestadprofil. Foto: Anne Gundersen

Komiker og programleder Else Koss Furuseth er årets Stiklestadprofil.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Samtale: Anne Grosvold og Else Koss Furuseth i samtale i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Foto: Anne Gundersen

Torsdag var Else Koss Furuseth i samtale med Anne Grosvold i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun forteller at ingen ble mer overrasket enn henne da hun fikk vite at hun var årets Stiklestadprofil.

– Først trodde jeg at jeg hadde tatt feil. Men jeg syntes det er stas fordi temaet her i år er "Våken" og jeg prøver å snakke om ting som kan være vanskelig på en forholdsvis fleipete måte. Else har selv opplevd at både moren og broren tok sitt eget liv og hun har brukt denne tematikken i rollen som komiker og programleder i flere år. Dette har ført til en rekke priser og utmerkelser for jobben hun gjør med å belyse denne vanskelige materien.

– Selvmord - og konsekvensene av selvmord - rammer utrolig mange. Vi må snakke om det og få det fram i dagen og ikke minst må vi avstigmatisere. For meg handler det om åpenhet og bygger på en veldig enkel tankegang: Det blir i hvert fall ikke verre av at man snakker om det.

Saken fortsetter under bildet

Samtale: Anne Grosvold og Else Koss Furuseth i samtale i Borggården på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Foto: Anne Gundersen

Katastrofetankegang

Under samtalen med Anne Grosvold snakker Else om å stadig å måtte forsikre seg om at folk er i live og å ta bilde av alle kontaktene i leiligheten før hun går ut, for å være sikker på at kaffetrakteren og strykejernet ikke forårsaker brann.

– Det er noe folk syntes er skikkelig slitsomt med meg, ler hun.

– At jeg ringer og maser sånn på folk dersom jeg ikke har hørt fra dem på en stund. Hun forteller at hun satte i gang en hel aksjon for å få sjekket om faren var i live, en gang han hadde satt telefonen på flymodus noen timer for å slippe mas fra ungene.

– Men sånn har jeg blitt. Jeg driver med katastrofetankegang. Og på en måte er det litt deilig, for det skjer jo aldri og da blir jeg veldig glad. Publikum ler. Mange kjenner seg igjen.

– Det er viktig å fleipe litt. Verden er trist nok som den er, sier Else Koss Furuseth.

– Vi behøver ikke å gjøre den tristere ved å ikke snakke om alvorlige ting.

Hør intervjuet her:

Foto: Anne Gundersen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...