«Venterom» av Jóanes Nielsen i Kimen
Introduserte færøysk dikter for publikum.
Publisert: 06.10.2020 kl 14:37
Stjørdalsbosatte Lars Moa begynte å undersøke færøysk litteratur, en av de første som fanget interesse var Jóanes Nielsen. Han bestemte seg derfor for å oversette diktene til norsk og sendte resultatet av gjendiktningen i posten til Nielsen.
Han forteller at den færøyske dikteren ble veldig overasket over den store pakken som kom i posten fra en ukjent mann han aldri har møtt. Det hele førte til at Moa satte seg på et fly på vei til Færøyene og besøkte forfatteren. Det har ført til et nytt vennskap og et godt samarbeid – ikke minst flere oversatte og publiserte bøker på norsk.
- Jeg følte det var noe med mentaliteten hans som passer godt med mentaliteten min. Ettersom jeg hadde bestemt meg for å prøve meg som oversetter, så var det fint å begynne med en som jeg følte et ganske bra slektskap til. Det var det som startet det hele i rundt år 2000, svarer Lars Moa på hva det var med Nielsen som fanget hans interesse.
Saken fortsetter etter radiointervjuet:
Trønderlagets målpris
Etter nesten 20 års samarbeid og mye arbeid med Nielsens verker, synes han det var flott å se den dramatiske opplesningen av «Venterom» fremført av skuespiller Ragnhild Vannebo, saksofonist John Pål Inderberget og pianist Erling Aksdal.
- Det var helt fantastisk, det er et eget kunstverk. Det er noe som jeg ikke hadde innbilt meg at gikk ant å få til. Så det var helt fantastisk, forteller Moa.
Ekstra spesielt ble det ettersom han denne kvelden endelig skulle overta trønderlagets målpris, som han ble tildelt i mars:
- Jeg har jo vist om det en stund, men jeg har jo ikke sett den eller fått holde i den. Det ble klimaks, da er den endelig hjemme hos meg, smiler han.
Fargelegger alvorlige tema med humor
Skuespiller Ragnhild Vannebo ga stemme til diktene i «Venterom» mandagskveld og gjorde en fabelaktig jobb med god hjelp fra Inderberget og Aksdal. Forestillingen introduserte nok flere for færøysk diktekunst, som både innehold dramatikk og en god dose galgenhumor. Vannebo forteller hvordan hun opplevde å holde forestilling på Kimen:
- Jeg synes det var greit å være her. Vi har jo vært her tidligere å fikk jo den her boken fra Lars sist vi var her faktisk. Da har vi ikke noe annet å gjøre enn og dra hjem, begynne å leite opp dikt og sette opp et nytt program, sier hun.
- Jeg har sansen for Nielsen. Han har humor oppi alt det her av alvor og døden og det passer meg, fortsetter hun.
Reiser gjerne til Færøyene
Diktene blir som nevnt kombinert med musikk, som hjelper å sette stemningen. Musikken er det John Pål Inderberget og Erling Aksdal som bidrar med.
- Når vi møter Ragnhild så vet vi at vi blir utfordret. Vi er jo improviserende musikere, så vi tar frem de kvalitetene vi har. Det ligger mye humor og alvor i musikken vår også, så prøver vi å spille på de kontrastene som Ragnhild nevnte, forklarer Inderberget.
Forestillingen som ble vist på Kimen er første stopp på aktørenes turné, som egentlig skulle starte tidligere og være betydelig lengre, men har blitt noe kortere grunnet korona.
- Vi skulle på en lengre turné i vår, men det ble jo avlyst. Så det blir en kortere turne akkurat nå, forteller Aksdal.
Veien videre går til Flatanger, men de håper på å kunne reise ned til Færøyene med materialet etter hvert.
- Du ordner da det du, Lars? Spør Inderberget Moa
Hvorpå Lars Moa oppfordrer til å spille inn konserten slik at han har noe presentere.
Her planlegges det, hva synes du om dette Ragnhild?
- Jeg har aldri vært på Færøyene, så jeg reiser gjerne til Færøyene, smiler hun.