Nea Radio

«Venterom» av Jóanes Nielsen i Kimen

Foto: Anette Fossmo

Introduserte færøysk dikter for publikum.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Stjørdalsbosatte Lars Moa begynte å undersøke færøysk litteratur, en av de første som fanget interesse var Jóanes Nielsen. Han bestemte seg derfor for å oversette diktene til norsk og sendte resultatet av gjendiktningen i posten til Nielsen.

Han forteller at den færøyske dikteren ble veldig overasket over den store pakken som kom i posten fra en ukjent mann han aldri har møtt. Det hele førte til at Moa satte seg på et fly på vei til Færøyene og besøkte forfatteren. Det har ført til et nytt vennskap og et godt samarbeid – ikke minst flere oversatte og publiserte bøker på norsk.

- Jeg følte det var noe med mentaliteten hans som passer godt med mentaliteten min. Ettersom jeg hadde bestemt meg for å prøve meg som oversetter, så var det fint å begynne med en som jeg følte et ganske bra slektskap til. Det var det som startet det hele i rundt år 2000, svarer Lars Moa på hva det var med Nielsen som fanget hans interesse.

Saken fortsetter etter radiointervjuet:

Trønderlagets målpris

Etter nesten 20 års samarbeid og mye arbeid med Nielsens verker, synes han det var flott å se den dramatiske opplesningen av «Venterom» fremført av skuespiller Ragnhild Vannebo, saksofonist John Pål Inderberget og pianist Erling Aksdal.

- Det var helt fantastisk, det er et eget kunstverk. Det er noe som jeg ikke hadde innbilt meg at gikk ant å få til. Så det var helt fantastisk, forteller Moa.

Ekstra spesielt ble det ettersom han denne kvelden endelig skulle overta trønderlagets målpris, som han ble tildelt i mars:

- Jeg har jo vist om det en stund, men jeg har jo ikke sett den eller fått holde i den. Det ble klimaks, da er den endelig hjemme hos meg, smiler han.

Fargelegger alvorlige tema med humor

Skuespiller Ragnhild Vannebo ga stemme til diktene i «Venterom» mandagskveld og gjorde en fabelaktig jobb med god hjelp fra Inderberget og Aksdal. Forestillingen introduserte nok flere for færøysk diktekunst, som både innehold dramatikk og en god dose galgenhumor. Vannebo forteller hvordan hun opplevde å holde forestilling på Kimen:

- Jeg synes det var greit å være her. Vi har jo vært her tidligere å fikk jo den her boken fra Lars sist vi var her faktisk. Da har vi ikke noe annet å gjøre enn og dra hjem, begynne å leite opp dikt og sette opp et nytt program, sier hun.

- Jeg har sansen for Nielsen. Han har humor oppi alt det her av alvor og døden og det passer meg, fortsetter hun.

Reiser gjerne til Færøyene

Diktene blir som nevnt kombinert med musikk, som hjelper å sette stemningen. Musikken er det John Pål Inderberget og Erling Aksdal som bidrar med.

- Når vi møter Ragnhild så vet vi at vi blir utfordret. Vi er jo improviserende musikere, så vi tar frem de kvalitetene vi har. Det ligger mye humor og alvor i musikken vår også, så prøver vi å spille på de kontrastene som Ragnhild nevnte, forklarer Inderberget.

Forestillingen som ble vist på Kimen er første stopp på aktørenes turné, som egentlig skulle starte tidligere og være betydelig lengre, men har blitt noe kortere grunnet korona.

- Vi skulle på en lengre turné i vår, men det ble jo avlyst. Så det blir en kortere turne akkurat nå, forteller Aksdal.

Veien videre går til Flatanger, men de håper på å kunne reise ned til Færøyene med materialet etter hvert.

- Du ordner da det du, Lars? Spør Inderberget Moa

Hvorpå Lars Moa oppfordrer til å spille inn konserten slik at han har noe presentere.

Her planlegges det, hva synes du om dette Ragnhild?

- Jeg har aldri vært på Færøyene, så jeg reiser gjerne til Færøyene, smiler hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...