Nea Radio

PÅ SETRA: Barndomsvennene Elin Grønli (til venstre) og Bjørg Ingrid Grønli Foto: Per Magne Moan

Sommer på setra:

Venninnen trådte til da behovet var som størst

Det ble en annerledes sommer på setra for Elin Grønli da samboeren døde sist vinter. Heldigvis finnes det gode venner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Etter tre uker med mer eller mindre sammenhengende regn, er det godt å endelig kunne ta en kaffekopp i solveggen.

Elin Grønli har tilbrakt godt over 50 somre på setra, som ligger idyllisk plassert i Gauldalen, mellom Ålen og Tydal langs Riastvegen.

– Det er trivelig å slappe av på setra en lørdags ettermiddag, sier hun og byr på kaffe, kokt på friskt bekkevann. Attåt vanker det både hyllkake og andre selvproduserte godbiter.

Trist vinter

Hun var knapt halvåret gammel da hun kom hit første gangen, og siden har dette vært adressen hver eneste sommer, de siste 33 sammen med samboeren, som hun har drevet gården med.

Men i januar gjorde livet en bråvending da livsledsageren brått døde, og Elin satt igjen med hele gården alene.

Med 18 melkekyr så sier det det selv at dette er en jobb som krever sin mann eller kvinne. Derfor var det ingen selvfølge at flytting til seters ble gjort denne sommeren.

Men ettersom dyrene beiter i utmarka i sju - åtte uker hver sommer, så sier det seg selv at setring er et viktig bidrag til gårdsdriften.

Barndomsvenninner

Men da behovet for seterhjelp begynte å melde seg, så dukket barndomsvenninnen Bjørg Ingrid Grønli opp. De to tilbrakte flere somre her som småjenter og etter tre uker på setra sammen denne sommeren, så har mange av barndomsminnene blitt hentet frem igjen.

TRIVELIG PÅ SETRA: Elin og Bjørg Ingrid har både grått og ledd sammen denne sommeren. Foto: Per Magne Moan

Bjørg Ingrid har ingen videre erfaring med selve gårdsdriften, men når Elin er ferdig med morgenstellet i fjøset, så er det tent opp i ovnen og frokosten står klar inne i seterstua.

Andre daglige oppgaver er å drive kyrne inn i fjøset til de skal melkes på ettermiddagen. I tillegg er det kalving på gang og Elin ser ikke bort fra at Bjørg Ingrid må trå til som jordmor.

En skikkelig iq-test var da hun fikk i oppgave å sette sammen en gammeldags separator.

Takknemlig for hjelpen

Elin er svært glad for å ha med Bjørg Ingrid denne sommeren.

– Takket være gode hjelpere så ble det setring dette året også. Og det er jeg jo glad for da, sier hun.

Også Bjørg Ingrid har opplevd det hun kaller kvalitetstid, de siste ukene.

– Nå kjenner jeg på samme gode følelsen som den gangen. 50 år forsvant som dugg før sola. Elin og jeg har funnet igjen barndomsvennskapet, sier hun.

Seterflytting

Det er ikke bare selve settringa som er resurskrevende for Elin. Også selve flyttingen til og fra setra kan by på strabaser. For denne foregår på gammelmetoden. Det vil si at folk og fe rett og slett går til seters via gamle ferdselsveier.

SOLVEGGEN: Det er blitt mye mimring denne sommeren. Foto: Per Magne Moan

Denne gangen brukte de to timer og tre kvarter på flyttingen, som går langs deler av Hardhaustraseén.

Elin sier at når kyrne skal flyttes til setra, så er det ikke problemer med å skaffe hjelp.

– Det er gode hjelpere og flere stiller opp år etter år, sier hun.

Det er ikke så mange igjen som setrer i dalen lenger og Elin er den eneste som flytter til seters på denne måten nå. Men folk som ferdes langs Riastvegen ser ut til å like det de ser.

– Det er jo en del trafikk når vi går langs veien og det er mange fremmede som stanser opp og tar bilder og sier at dette var trivelig å se.

Hør intervju med seterdamene her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...