Nea Radio

– Veldig lærerikt å være med på

Bård Hoksrud har vært landbruks- og matminister i knappe to uker. Tirsdag og onsdag besøkte han Røros, før ferden gikk videre til Orkanger. Foto: Marit Langseth

Bård Hoksruds første tur som landbruks- og matminister gikk til Røros, for å lære mer om lokalmatproduksjonen i regionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2018 kl 10:56

– Det har vært morsomt å se mennesker som virkelig er fremoverlente, som brenner for det de driver med og som samtidig vil videre, de vil utvikle seg, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud om Røros-besøket.

Tirsdag ettermiddag ankom statsråden Røros, og fikk på det knappe døgnet han var i Bergstaden besøke blant annet Rørosmat, Rørosregionen næringshage, Form til Fjells og Rørosmeieriet.

– Det er et spennende sted å besøke fordi de har mye lokalmatproduskjon, og fordi de er store, sier Hoksrud.

– De har gått fra å være ganske små til å bli veldig store, og det er spennende å høre hvordan de har jobbet for å få det til, siden vi har en ambisjon om å doble omsetningen på lokalmatproduksjon i Norge, fra fem milliarder til ti milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsråden skryter av lokalmatbransjen i Røros-regionen, og vil ta med seg erfaringer og innspill herifra videre. Foto: Marit Langseth

Erfaringer å ta med til resten av landet

Hoksrud forteller han har lært mye på turen, og at han er blitt informert om noen utfordringer innen bransjen også.

– Noe mange selvfølgelig er opptatt av er transportkostnader, men også dette med at det egentlig er et ganske lite nettverk rundt omkring med tanke på småskalaprodusenter som prøver å etablere seg og komme videre, forteller Hoksrud og fortsetter:

– Og kanskje dette som er gjort på Røros, hvor mange produsenter har gått sammen i Rørosmat, og på den måten får felles distribusjon og kan distribuere til hele landet, er en erfaring man kan ta med videre til andre steder i landet, hvor man kanskje ikke har kommet så langt som her.

Han synes også det er beundringsverdig at lokalmatprodusenter i regionen er villige til å dele sine erfaringer med andre.

– Det er veldig viktig og veldig bra.

Byråleder i Form til fjells, Maren Todal, viste ministeren rundt på Trevarefabrikken, hvor blant annet Rørosregionen næringshage, Form til Fjells, Kunst og kaos og Nea Radio holder til. Foto: Marit Langseth

– Et kjempestort fagfelt

Hoksrud har hatt jobben som landbruks- og matminister i snart to uker, og synes det så langt har gått bra.

– Men det er et kjempestort fagfelt, og det er mange som vil møte den nye ministeren, noe jeg er veldig glad for. Det vitner om engasjement og positivitet innenfor landbruket.

– Hva er viktig for deg som landbruks- og matminister?

– Det er viktig å ta med erfaringer og få med innspill tilbake. Selvfølgelig skal jeg følge opp regjeringens plattform, hvor det med å forenkle ting for de som driver i næringen er viktig. Det er også viktig for meg å sørge for å ta tak i ting som skjer, slik som med tørkesommeren i år.

– Jobber aktivt for å følge opp rovdyrforliket

Noe som har preget landbruket i sommer, er rovdyr. Rundt 300 sau er ifølge adressa.no dokumentert tatt av bjørn siden 1. april i Trøndelag, og sju bjørner er skutt under skadefelling i fylket i år.

Hoksrud sier han har forståelse for at bønder er lei seg og frustrerte.

– Jeg ønsker å fortsette å være en landbruks- og matminister som er opptatt av disse spørsmålene, men det er sånn at dette ligger hos klima- og miljøvernministeren. Men jeg er tett på og følger opp dette godt, sier han og fortsetter:

– Jeg jobber aktivt for at rovdyrforliket, som er vedtatt i Stortinget, skal følges opp, og at dersom det er rovdyr i beiteprioriterte områder, så må man ta ut skadedyrene. Det er også sånn at det pågår mye felling av rovdyr nå.

Hør hele intervjuet med Bård Hoksrud her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...