ANNONSE
Annonse

– Veldig lærerikt å være med på

Bård Hoksrud har vært landbruks- og matminister i knappe to uker. Tirsdag og onsdag besøkte han Røros, før ferden gikk videre til Orkanger. Foto: Marit Langseth

Bård Hoksruds første tur som landbruks- og matminister gikk til Røros, for å lære mer om lokalmatproduksjonen i regionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2018 kl 10:56

ANNONSE
Annonse

– Det har vært morsomt å se mennesker som virkelig er fremoverlente, som brenner for det de driver med og som samtidig vil videre, de vil utvikle seg, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud om Røros-besøket.

Tirsdag ettermiddag ankom statsråden Røros, og fikk på det knappe døgnet han var i Bergstaden besøke blant annet Rørosmat, Rørosregionen næringshage, Form til Fjells og Rørosmeieriet.

– Det er et spennende sted å besøke fordi de har mye lokalmatproduskjon, og fordi de er store, sier Hoksrud.

– De har gått fra å være ganske små til å bli veldig store, og det er spennende å høre hvordan de har jobbet for å få det til, siden vi har en ambisjon om å doble omsetningen på lokalmatproduksjon i Norge, fra fem milliarder til ti milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsråden skryter av lokalmatbransjen i Røros-regionen, og vil ta med seg erfaringer og innspill herifra videre. Foto: Marit Langseth

Erfaringer å ta med til resten av landet

Hoksrud forteller han har lært mye på turen, og at han er blitt informert om noen utfordringer innen bransjen også.

– Noe mange selvfølgelig er opptatt av er transportkostnader, men også dette med at det egentlig er et ganske lite nettverk rundt omkring med tanke på småskalaprodusenter som prøver å etablere seg og komme videre, forteller Hoksrud og fortsetter:

– Og kanskje dette som er gjort på Røros, hvor mange produsenter har gått sammen i Rørosmat, og på den måten får felles distribusjon og kan distribuere til hele landet, er en erfaring man kan ta med videre til andre steder i landet, hvor man kanskje ikke har kommet så langt som her.

Han synes også det er beundringsverdig at lokalmatprodusenter i regionen er villige til å dele sine erfaringer med andre.

– Det er veldig viktig og veldig bra.

Byråleder i Form til fjells, Maren Todal, viste ministeren rundt på Trevarefabrikken, hvor blant annet Rørosregionen næringshage, Form til Fjells, Kunst og kaos og Nea Radio holder til. Foto: Marit Langseth

– Et kjempestort fagfelt

Hoksrud har hatt jobben som landbruks- og matminister i snart to uker, og synes det så langt har gått bra.

– Men det er et kjempestort fagfelt, og det er mange som vil møte den nye ministeren, noe jeg er veldig glad for. Det vitner om engasjement og positivitet innenfor landbruket.

– Hva er viktig for deg som landbruks- og matminister?

– Det er viktig å ta med erfaringer og få med innspill tilbake. Selvfølgelig skal jeg følge opp regjeringens plattform, hvor det med å forenkle ting for de som driver i næringen er viktig. Det er også viktig for meg å sørge for å ta tak i ting som skjer, slik som med tørkesommeren i år.

– Jobber aktivt for å følge opp rovdyrforliket

Noe som har preget landbruket i sommer, er rovdyr. Rundt 300 sau er ifølge adressa.no dokumentert tatt av bjørn siden 1. april i Trøndelag, og sju bjørner er skutt under skadefelling i fylket i år.

Hoksrud sier han har forståelse for at bønder er lei seg og frustrerte.

– Jeg ønsker å fortsette å være en landbruks- og matminister som er opptatt av disse spørsmålene, men det er sånn at dette ligger hos klima- og miljøvernministeren. Men jeg er tett på og følger opp dette godt, sier han og fortsetter:

– Jeg jobber aktivt for at rovdyrforliket, som er vedtatt i Stortinget, skal følges opp, og at dersom det er rovdyr i beiteprioriterte områder, så må man ta ut skadedyrene. Det er også sånn at det pågår mye felling av rovdyr nå.

Hør hele intervjuet med Bård Hoksrud her:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Fredag er det fare for underkjølt regn i Trøndelag.

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Vogntoget sperret fylkesvei 705 delvis i nesten ett døgn.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE