Nea Radio

Nea Radio

Vedtok folkehelseplan

Saksordfører Rune Johnsen (V) presenterte forslaget til folkehelseplan for Røros. Foto: Nils Kåre Nesvold

Røros kommunestyre vedtok torsdag kveld forslaget til folkehelseplan for de neste ti åra.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2017 kl 23:15

Dette er den første folkehelseplanen som er utarbeidet i Røros kommune, og den har fått navnet «Pulsen i fjellet».

Planen er en overordnet temaplan som skal bidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse i alle kommunens virksomheter.

Milepæl

– Dette er en milepæl, og det er en ambisiøs plan, sa saksordfører Rune Johnsen (V) under presentasjon av arbeidet.

Planen skal gi føringer og vise retning for prioriteringer i folkehelsearbeidet de neste ti årene, samt sikre samhandling på tvers i hele kommunen. Den skal gi føringer for ivaretakelse av folkehelseperspektivet i kommunens planverk og bidra til videreutvikling av gode folkehelsetiltak.

Fremme helse og trivsel

Folkehelsearbeid er samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler.

Visjonen «Pulsen i fjellet» innebærer at kommunen skal være en god kommune å bo i for hele befolkningen, uansett utgangspunkt og individuelle behov.

– Det ligger et stort potensial i å legge til rette for god folkehelse hos befolkningen og å utjevne sosiale forskjeller. Folkehelsearbeidet må skje på mange områder; redusere sosiale forskjeller, bokvalitet, oppvekstmiljø, fritidsaktiviteter, barnehage- og skolemiljø, livsstil, bedre samkjørte tjenester, levende nærmiljø og lokal mobilisering av ressurser, inkludert frivillige, heter det i saksutredningen.

Fem hovedområder

Røros kommunes folkehelsearbeid har målsetninger innen fem hovedområder. I tillegg velger Røros kommune å ta med eldre som et eget satsingsområde i tiltaksdelen ut fra de demografiske utfordringene kommunen har i planperioden:

  • Barn og unge
  • Stedsutvikling
  • Bedre inkludering
  • Strukturering og forankring
  • Friluftsliv
  • Aktiv, frisk og trygg alderdom

Gjennom å arbeide systematisk og samordnet med disse målene, ønsker kommunen å legge til rette for et miljø som fremmer helse og styrker befolkningens mulighet til å ta informerte og helsefremmende valg.

Debatten

– Vi har hatt stort fokus på barn og unge, sa ett av komitemedlemmene, Inga Evavold (Ap).

– Dette er en god plan fra vugge til grav, mente Hans Wendelbo (Ap), som sa at det er viktig med oppfølging.

– Røros skal være et godt sted å bo, og det håper vi denne planen bidrar til, mente Hanne Hauge (SV).

– Viktig med gulrot

Reidun Roland (Røroslista) mente det er viktig med en gulrot.

– Det kan vi gjøre ved å opprette et et mat-, helse- og miljøfond for å fremme folkehelsa på budsjettet for neste år, foreslo Roland.

Hilde Fjorden (Ap) kommenterte at det fortsatt er mange som faller utenfor fysisk aktivitet.

– Vi har utfordringer i forhold til de som vil drive med håndball, fotball og annen idrett uten at det er konkurranse, sa hun, og mente en idrettsskole er veien å gå.

– Det er kjempeviktig å satse på forebyggende helsearbeid, mente Jens Ivar Tronshart (Ap) blant annet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...