ANNONSE
Annonse

Vannscooter-regler ut på høring

Fredet: Det eneste som kan reguleres når det gjelder bruk av vannscooter i Norske farvann er farten, sier leder i Norsk Vannscooterforening, Christian Hammernes. Foto: Vannscooter Norge

Trondheim havn IKS ser det ikke som mulig å regulere eller forby vannscooter spesifikt i sine farvannsområder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 11:22

ANNONSE
Annonse

Trondheim havn har laget ny ordensforskrift for sine medlemskommuner. Sammen med sine 13 medlemskommuner ser de nå på behov og mulighet for reguleringer gjennom fartsforskrifter, noe som da må gjelde alle typer fartøy.

– Dette handler om en ordensforskrift for orden i havner og sjøområder, sier leder i Norges Vannscooterforbund, Christian Hammernes.

– Forskriften sier at bruk av vannscooter skal følge lovgivers intensjon om å likestille vannscooter med alle andre fritidsfartøy. Dette er vi positive til, for da dette bekrefter vårt syn om at kommunene i praksis ikke kan forby bruk av vannscooter i sitt område, Hammernes.

Fartsregulering

Det man kan bestemme lokalt, er farten som tillates.

– I Oslofjorden er det for eksempel slik at man må ligge under fem knop hundre meter fra land. Da gjelder dette alle typer fartøy.

– Alle fritidsfartøy er underlagt de samme lovverk. Dette betyr at det finnes regler for hvor nære man kan være for eksempel bandende og strender, forklarer han.

– Man hevder gjerne at det ble frislipp på bruk av vannscooter i fjor, men dette er ikke tilfelle. De er underlagt vanlige lover og forskrifter som alle andre, sier han.

– Det er også slik at man må ha båtfører bevis for alle fritidsfartøy dersom man er født etter 1980, inkludert for vannscooter.

Innspill

ForTrondheim havn IKS er høringsrunden i forbindelse med fritidsfartøy i all hovedsak en runde der man ber om innspill.

– Medlemskommunene i Trondheim IKS har delegert sin myndighet til Trondheim havn, sier Hammernes som har forståelse for at folk kan reagere på bruken av vannscooter.

-Men man nå begynne å se forskjellen på enkeltes bruk av fartøyet vannscooter, ikke forby fartøystyper. Eksisterende lovverk gir Politiet enkeltmulighet til å slå ned på de mange ser på som farlig adferd.

– Hovedsaken her er at de samme regler skal gjelde for alle fritidsfartøy til sjøs. Dette ble slått fast av EFTA, lovlighetskontrollorganet til EØS, som fastslo ved dom at Norges forbud mot vannscooter var ulovlig og i strid med EØS reglene om frihandel. Dermed ber vi kommunene heller se på fartsregulering enn å prøve å bestride regjeringes ønske om likestilling og teknologinøytralitet for fritidsfartøy, avslutter Hammernes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Fredag er det fare for underkjølt regn i Trøndelag.

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Vogntoget sperret fylkesvei 705 delvis i nesten ett døgn.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE