Nea Radio

Vannscooter-regler ut på høring

Fredet: Det eneste som kan reguleres når det gjelder bruk av vannscooter i Norske farvann er farten, sier leder i Norsk Vannscooterforening, Christian Hammernes. Foto: Vannscooter Norge

Trondheim havn IKS ser det ikke som mulig å regulere eller forby vannscooter spesifikt i sine farvannsområder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 11:22

Trondheim havn har laget ny ordensforskrift for sine medlemskommuner. Sammen med sine 13 medlemskommuner ser de nå på behov og mulighet for reguleringer gjennom fartsforskrifter, noe som da må gjelde alle typer fartøy.

– Dette handler om en ordensforskrift for orden i havner og sjøområder, sier leder i Norges Vannscooterforbund, Christian Hammernes.

– Forskriften sier at bruk av vannscooter skal følge lovgivers intensjon om å likestille vannscooter med alle andre fritidsfartøy. Dette er vi positive til, for da dette bekrefter vårt syn om at kommunene i praksis ikke kan forby bruk av vannscooter i sitt område, Hammernes.

Fartsregulering

Det man kan bestemme lokalt, er farten som tillates.

– I Oslofjorden er det for eksempel slik at man må ligge under fem knop hundre meter fra land. Da gjelder dette alle typer fartøy.

– Alle fritidsfartøy er underlagt de samme lovverk. Dette betyr at det finnes regler for hvor nære man kan være for eksempel bandende og strender, forklarer han.

– Man hevder gjerne at det ble frislipp på bruk av vannscooter i fjor, men dette er ikke tilfelle. De er underlagt vanlige lover og forskrifter som alle andre, sier han.

– Det er også slik at man må ha båtfører bevis for alle fritidsfartøy dersom man er født etter 1980, inkludert for vannscooter.

Innspill

ForTrondheim havn IKS er høringsrunden i forbindelse med fritidsfartøy i all hovedsak en runde der man ber om innspill.

– Medlemskommunene i Trondheim IKS har delegert sin myndighet til Trondheim havn, sier Hammernes som har forståelse for at folk kan reagere på bruken av vannscooter.

-Men man nå begynne å se forskjellen på enkeltes bruk av fartøyet vannscooter, ikke forby fartøystyper. Eksisterende lovverk gir Politiet enkeltmulighet til å slå ned på de mange ser på som farlig adferd.

– Hovedsaken her er at de samme regler skal gjelde for alle fritidsfartøy til sjøs. Dette ble slått fast av EFTA, lovlighetskontrollorganet til EØS, som fastslo ved dom at Norges forbud mot vannscooter var ulovlig og i strid med EØS reglene om frihandel. Dermed ber vi kommunene heller se på fartsregulering enn å prøve å bestride regjeringes ønske om likestilling og teknologinøytralitet for fritidsfartøy, avslutter Hammernes.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...