Nea Radio

Vaksinasjonstablett for bjørkepollen godkjent i Norge

NY VAKSINASJONSTABLETT for bjørkepollen godkjent i Norge. Foto: Novavista

Legemiddelverket har godkjent allergivaksinasjonstabletten ITULAZAX for behandling av allergisk rhinitt hos bjørkepollenallergikere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.07.2019 kl 15:08

I følge Astma- og allergiforbundet har i overkant av 20 prosent av den norske befolkningen mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Anslagsvis 10 prosent av dem som lider av allergisk rhinitt (allergisk snue og tett nese) vil ikke ha hjelp av symptomlindrende behandling alene. For mange av disse pasientene vil Itulazax gi bedre livskvalitet ved å behandle årsaken til sykdommen og ikke bare symptomene. I tillegg vil flere ha mulighet til å gjennomføre vaksinasjonen da den krever betydelig færre legebesøk enn dagens behandlingsform med sprøyter.

Tablett-form

Itulazax er godkjent for behandling av voksne pasienter med moderat til kraftig bjørkepollenallergisk rhinitt og/eller konjunktivitt, som også omfatter or, bøk, agnbøk, hassel og eik. Godkjenningen omfatter pasienter med historisk allergibesvær på tross av symptomlindrende medisin som tester positivt mot bjørkhomologe tresorter i allergitester (prikktest og/eller IgE blodprøve). Itulazax gis som tablett en gang om dagen, og vaksinasjonsbehandlingen pågår i tre år.

Tøff pollensesong

Peter Arvidsson, medisinsk ansvarlig for ALK i Norden, sier det har vært en av de tøffeste pollensesongene på mange år, der spesielt bjørkepollen har plaget mange.

– Det er derfor positivt at vi nå kan tilby bjørkepollenallergikere, som tidligere ikke har fått tilstrekkelig lindring ved bruk av symptomlindrende legemidler, en ny vaksinasjonsbehandling som kan tas hjemme. Vi er glade for at produktet i tillegg er anerkjent av myndighetene for sine kvaliteter gjennom hele trepollensesongen (or, hassel og bjørk), og ikke bare under bjørkesesongen, sier han.

Foto: Novavista

De kliniske studieresultatene som ligger til grunn for søknaden, med blant annet resultater fra en fase III-studie med ITULAZAXÒ fra 2017, var blant de mest overbevisende man har sett noen gang i studier av allergivaksinasjoner. Sammenlignet med placebo minsket Itulazax de totale sammenlagte verdiene (de daglige sammenlagte verdiene av for allergisymptomer og symptomlindrende medisinering under bjørkepollensesongen) med 40 prosent. Effekten viste seg å vedvare gjennom hele or-, hassel- og bjørkepollensesongen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...