Annonse
Nea Radio

Sandskogan i Stjørdal:

Utstilling med bilder fra 2. verdenskrig

Utstilling: En vandreutstilling som markerer at det er 75 år siden frigjøringen er satt opp i Sandskogan i Stjørdal. Foto: Stjørdal kommune

Sju tavler med til sammen 14 bilder blir stående til over nyttår.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2020 kl 08:44

Annonse

Utstillingen har reist Norge rundt for å markere at det er 75 år siden frigjøringen.

– Stjørdal er en tradisjonsrik forsvarskommune, så da vi fikk vite at utstillingen skulle lagres på Værnes ordnet vi det slik at vi fikk sette opp bildene her, sier varaordfører Ole Hermod Sandvik.

Historisk område

I følge Sandvik kan en se rester etter 2. verdenskrig over hele kommunen. I Sandskogan er det som var igjen etter krigen fjernet.

– Der rasteplassene ligger i dag sto det noen gamle treskur helt fram til 90-tallet. Disse ble brukt av tyskerne til å lagre ammunisjon. I 1954 ble ammunisjonen fjernet og det gamle Televerket tok over skurene. Han forteller at han husker skurene godt fra da han var guttunge i området.

– Det er et område de fleste ikke forbinder med 2. verdenskrig og i tillegg er det et populært turområde. Derfor syntes jeg det er ekstra fint at bildene stilles ut her.

Saken fortsetter under bildet:

Overraskelse: De som gikk tur i Sandskogan fredag morgen fikk seg en overraskelse. Utstillingen, som består av sju tavler med til sammen 14 motiver hadde blitt montert over natta. Foto: Stjørdal kommune

Refleksjon

Sandvik, som selv har en lang karriere i Forsvaret bak seg, mener at det er fint å kunne få en liten påminnelse det som en gang skjedde, mener Sandvik.

– Vi lever i ei vanskelig tid og det er forståelig at folk begynner å bli lei av alle restriksjonene. Men om vi tenker på de fem årene okkupasjonen varte, og hva det gjorde med folks frihet, så ser vi raskt at det en gikk gjennom den gangen var langt mer inngripende. Kanskje kan vi reflektere litt over at vi ikke har det så verst her i Norge likevel, på tross av pandemien.

Hør intervjuet med Ole Hermod Sandvik i avspilleren under:

Nøkkelord