Nea Radio

Holtålen:

Utsatte saken på nytt

Krevende sak: Ordfører Arve Hitterdal og resten av formannskapet i Holtålen valgte å kjøpe seg mer tid ved å utsette behandling av avløpsplanen for andre gang. Foto: Marius Haugan Lillegjære

Formannskapet i Holtålen valgte denne uka enstemmig å på nytt utsette behandlingen av avløpsplanen. Behandlinga av saken ble først utsatt på formannskapets junimøte, men heller ikke denne gangen følte politikerne seg komfortable med å gjøre et vedtak. Ordfører Arve Hitterdal forsvarer beslutningsvegringen, og begrunner det hele med et ønske om mer grundige avklaringer rundt fordelingen av kostnader.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2020 kl 22:34

– Det er rett og slett fordi at vi ønsker å bruke litt tid på denne saken, for den er utrolig viktig for de som bor her, sier Hitterdal, og utdyper:

– Planen i og for seg er å få bygd ut så mye som mulig innenfor de økonomiske rammene som er forsvarlig. Men det er kanskje litt mer forskriften som er det viktige å behandle. Slik at vi gjør det her riktig både for kommuneøkonomien, men ikke minst økonomien for de som bor her og skal koble seg på, sier han.

– Målet vårt er å få med flest mulig på det offentlige avløpsnettet. Det handler jo om å få kostnadene mest mulig ned for de som er med. Og sånn som planen er lagt opp så er det en utrolig stor del av boligene og hyttene i kommunen som kan koble seg på. Og det som vi vil gjøre noen øvelser på framover før vi vedtar det her er jo å se hvordan vi skal ha kostnadsfordelinga på det. Med påkoblingsgebyr, hvor langt kommunen skal grave og ha ansvar, eller hvor langt ansvar de private boligene må ha. Det er en ting vi vil se nøye på før vi avgjør, forklarer ordføreren videre.

Han håper å kunne få fattet et vedtak innen utgangen av året, men sier det også kan stå 2021 på kalenderen før saken er ferdigbehandlet.

– Haster ikke

Holtålen kommune opprettet ei arbeidsgruppe for å se på avløpssystemet i kommunen og hvordan dette kunne utbedres på best mulig måte tilbake i 2017. Det er denne arbeidsgruppa som før sommeren hadde utferdiget sin rapport med forslag til tiltak. Kommunestyret valgte da å utsette saken til etter ferien. Nå er den altså utsatt på ny.

Medlem av arbeidsgruppa: Dag Knudsen (Ap) er medlem i arbeidsgruppa som har utarbeidet planen som har blitt en krevende sak for lokalpolitikerne. Foto: Marius Haugan Lillegjære

Dag Knudsen (Ap) er en av to politiske medlemmer av arbeidsgruppa. Han er enig i ordførerens vurdering av utsettelsen.

– Det er for at vi skal ha god tid til å behandle saken, slik at vi treffer gode vedtak. Det er ikke noe som i den forstand haster å vedta, men at vi må behandle det godt, sier han.

Kritisk Megård

Pensjonistpartiets Olav Halvor Megård stilte seg bak beslutningen om å utsette saken, men legger ikke skjul på at han er kritisk til planen i dens nåværende form. Han etterlyser flere detaljer.

– Planen slik som den ligger – den må brytes ned på et mer detaljert nivå. Og at kostnadsoverslag fremgår, sånn at beboerne vet hva dette her handler om. At det ikke blir slik som julekvelden på kjerringa, for å si det sånn, konstaterer Megård.

Dag Knudsen er ikke enig i at planen er for lite detaljert.

– Nei, jeg tror ikke det. Den er ganske detaljert, og er ganske omfattende. Så det er viktig at den – før den kommer til endelig politisk vedtak – at den blir godt forankret, ikke bare i det politiske miljøet, men også blant innbyggerne, repliserer han.

Ikke fornøyd: Olav Halvor Megård (PP) mener avløpsplanen ikke er detaljert nok, og etterlyser samtidig statlig bidrag til finansiering. Foto: Marius Haugan Lillegjære

Et annet aspekt Olav Halvor Megård etterlyser er statlig bidrag for å forhindre at enten kommunen eller privatpersoner blir sittende med en for stor andel av regninga.

– Vårt motiv i Pensjonistpartiet er at beboerne skal ha lavest mulige utgifter. Og for å kunne oppnå det per dato, så betyr det for Pensjonistpartiet at staten må inn med et mye større bidrag i kostnadene på det her, sier han.

Ordfører Hitterdal ser på et statlig bidrag som svært lite realistisk.

– Jeg tror ikke at det er noen stor sannsynlighet for at staten kommer og bidrar noe mye på det feltet. Ifølge forskriften så er det jo den personen som forbruker forurensning som har ansvaret. På det viset så er kanskje kommunen behjelpelig med å ordne det offentlig som en aktør. Vi har ikke noe krav om det, sånn sett, fordi forskriften går jo på den enkelte bolig, avslutter ordføreren.

Hør intervjuene med Hitterdal, Knudsen og Megård i sin helhet her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...