Nea Radio

Gjenbruk:

Utfordringen med kunstgress nærmer seg en løsning

Harald Strand (til venstre) og Ådne Espeland i Green Cleaner sitter på ei sammensydd kunstgrasmatte. Én av ideene de har til gjenbruk av brukt kunstgress. Foto: Gjesdalbuen / Tore Espedal

Trøndelag fylkeskommune har funnet den beste løsningen for gjenbruk av kunstgress. Selskapet Green Cleaner i Rogaland får til sammen 500 000 kroner for å utvikle ideen videre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bruk av kunstgress har økt kraftig de siste tiårene, både i parker og innen idretten. Fotballen alene har rundt 1700 kunstgressbaner i Norge. Hvert år erstattes rundt 50 baner, et tall som vil øke voldsomt i årene framover. Høye kostnader og manglende løsninger gir miljømessige utfordringer. Det finnes ingen helnorske sirkulære løsninger og verdikjeder for avhending av kunstgress. Internasjonalt er det svært får aktører som tilbyr løsninger.

Gummigranulat fra kunstgressbaner antas å være den nest største kilden til utslipp av mikroplast til naturen. Gummigranulat kan i tillegg inneholde miljøgifter. Det er anslått at tap av gummigranulat årlig fører til utslipp av mikroplast på 1500 tonn.

Trøndelag fylkeskommune lyste i høst ut en konkurranse for å finne sirkulære løsninger for gammelt kunstgress. Seks aktører fikk 200 000 kroner hver for å utvikle løsningsforslag. En bredt sammensatt jury har vurdert forslagene. Løsningen fra Green Cleaner i Rogaland ble vurdert til å være den beste og mest helhetlige. De vil nå få ytterligere 300 000 kr til å videreutvikle konseptet til en prototype.

Green Cleaner skal i grove trekk tørke kunstgressrullene for lettere å kunne skille og sortere de ulike materialene, og brenne det som ikke kan gjenbrukes. Green Cleaner har jobbet med innsamlingsløsninger for gummigranulat ved fotballbaner. Erfaringene fra dette arbeidet har vært viktige når de har kommet med løsningsforslag. Målet er å bygge opp flere anlegg i Norge som kan behandle gammelt kunstgress.

- Trøndelag fylkeskommune arbeider tungt med klima og miljø. Vi vet at det er store utfordringer med å håndtere kunstgress. Derfor er vi godt fornøyd med responsen på konkurransen, samt at det er funnet en løsning som virker svært lovende. Jeg håper støtten fra oss kan bidra til at vinneren kan realisere sin løsning, sier fylkesordfører Tore O Sandvik.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...