Nea Radio

Utdanner redningsmannskap

Frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps blir ofte kalt ut på oppdrag når ulendt terreng eller uvær forhindrer ambulanse og redningshelikopter å nå fram. Det stilles derfor store krav til kompetanse hos de frivillige redningsmannskapene. Her fra et kurs i Stjørdal for Røde Kors Hjelpekorps i Midt-Norge, 2015. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

I helga skal Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps utdanne neste generasjons frivillige lagledere og medlemmer i søk og redning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra 11.–14. oktober arrangeres to kurs for operativ innsats i barmarkssesongen. Kursene avholdes i Bymarka i Trondheim, og det blir derfor noe mer liv og røre i og rundt Bymarka enn vanlig.

Ett kurs tar for seg lagledelse under søks- og redningsaksjoner, mens det andre kurset er et obligatorisk kurs for alle frivillige i Røde Kors Hjelpekorps som skal bidra i søk og redning.

Nær 70 kursdeltakere og stabspersoner er involvert, og kursdeltakerne kommer fra Røde Kors Hjelpekorps i Trondheim, Malvik, Meldal og Oppland.

Store krav til mannskapet

Oppdragene Røde Kors blir kalt ut på er ofte situasjoner med såpass dårlig vær og ulendt terreng at verken helikopter eller ambulanse kommer til. Dette stiller selvfølgelig store kompetansekrav til de frivillige mannskapene.

– Vi har tidligere i år kurset flere frivillige til søk og redning i vintersesongen, med fokus på snøskred og andre utfordringer våre mannskaper møter vinterstid. Nå benytter vi høsten til å utdanne flere frivillige som kan settes inn på barmark, forteller Jan Steffen Hoem, leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps.

Redningsmannskap fra frivillige organisasjoner er bærebjelken i den norske redningstjenesten. Det settes derfor betydelige krav til kursing og utdanning av de frivillige i Hjelpekorpset. Det er stort fokus på den livreddende innsatsen i en alvorlig situasjon, men også sikkerhet for egne mannskaper.

– Under kurset for lagledere gir vi deltakerne muligheten til å tilegner seg ferdigheter og holdninger som gjør dem i stand til å lede mannskaper på en sikker, nøyaktig og effektiv måte. Dette inkluderer blant annet valg av lederstil, taktisk planlegging, iverksetting og kontroll av søks- og redningsoppdrag på lagsnivå, forteller Hoem.

På søndagen blir det en stor avsluttende øvelse. Også Norske Redningshunder skal være med på denne øvelsen.

– Å få øve sammen med ekvipasjer fra Norske Redningshunder er svært verdifullt for oss. Vi møtes regelmessig på aksjoner, enten det er søk etter savnede eller redningsoppdrag, og på denne øvelsen får vi øvet på å utnytte hverandres kompetanse, sier Hoem.

Jan Steffen Hoem er leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

Søker i både by og skog

Det tradisjonelle bildet av Hjelpekorpset som finner bortkomne fjellturister er riktig, men forteller ikke hele sannheten. Spesielt i Trondheim, Orkdal og større tettsteder er det mange leteaksjoner etter demente, suicidale og mennesker med ulike psykiske utfordringer.

– På større aksjoner kan vi kalle ut mannskaper fra hele distriktet, og også nabodistrikter dersom aksjonen krever det. Totalt i Trøndelag har Hjelpekorpset om lag 700 godkjente frivillige, så vi kan stille med en betydelig innsats ved en alvorlig hendelse, sier Hoem.

Han understreker samtidig at dette er frivillige som bruker både helger, kvelder, ferier og ubetalt fravær fra arbeidsplassen for å gjøre lokalsamfunnet tryggere.

– Frivillige legger ned mye innsats i kurs og øvelser for å være klare når alarmen går, i tillegg til at frivillige ofte tar fri fra jobben, uten betaling, i forbindelse med søks- og redningsaksjoner.

I løpet av de to siste årene har Røde Kors Hjelpekorps vært med på 136 leteaksjoner etter mennesker med økt selvmordsfare, 89 aksjoner etter demente, 62 aksjoner etter mennesker som er psykisk syke. Til sammenligning var det totalt 161 leteaksjoner de to siste årene etter fotturister, og 64 aksjoner etter skiløpere.

– Vi har de siste 3-4 årene opplevd å i langt større grad enn tidligere bli kalt ut på leteaksjoner etter savnede med økt selvmordsrisiko, eller folk som av ulike årsaker ikke kan ta vare på seg selv. Det dreier seg da ofte om folk som går seg bort med vilje og som ikke vil bli funnet, sier Hoem.

Sparer distriktet for millioner

Frem til sommeren ble det registrert enda en økning i antall oppdrag, sammenlignet med samme tid i fjor. Også i 2017 opplevde Røde Kors en økning i antall søks- og redningsoppdrag, med totalt 1850 registrerte redningsoppdrag. I Sør-Trøndelag Røde Kors bisto hjelpekorpsene med mannskap i 130 av disse oppdragene.

I 2017 bidro de frivillige mannskapene i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps med 120 000 tjenestetimer for å sikre den lokale samfunnsberedskapen, en økning fra rett under 88 000 tjenestetimer i 2016. Skulle disse tjenestetimene vært lønnet, tilsvarer det over 33 millioner kroner med en gjennomsnittlig timelønn (SSB). Tar man med alle de andre Røde Kors-aktivitetene, uregistrerte timer og utgifter knyttet til drift og nødvendig utstyr, blir summen betraktelig høyere.

Frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps i Trøndelag øvde på søk og redning i Melhus i oktober 2017. Her var også 330-skvadronen med på øvelsen, som innebar samvirke med flere redningsaktører. Under søndagens øvelse skal Norske Redningshunder være med. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...