Nea Radio

Nea Radio

Utbedring av Gaula

BEDRE: Det skal bli bedre for villaks og sjøørret i Gaula. Foto: Morten Andrè Bergan

Det skal bli bedre for villaks og sjøørret i Gaula. Fram til 2028 planlegges flere tiltak i Gaulavassdraget, sideelver og bekker for å øke bestanden av laks og sjøørret. I høst starter første del av prosjektet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet er et av de største som er gjort i Gaulavassdraget. I tillegg til målet om å øke bestanden av laks og sjøørret skal 50 prosent av de ødelagte sjøørretbekker i vassdraget restaureres. Først ut er sidevassdragene Kvålsbekken og Loddbekken. Det er kanskje overraskende at utbedringene av vassdraget kommer som en effekt av utbyggingen av E6 i dalføret.

- Uten samarbeidet med Nye Veier, hadde vi ikke fått gjennomført restaurering av de ødelagte sideelvene i så stort omfang som vi får, sier Iver Øfsti Tanem, seniorrrådgiver hos Fylkesmannen i Trøndelag.

De senere årene har det pågått en kartlegging av vassdraget. Med utgangspunkt i denne skal det nå lages en plan for å åpne vandringsveier for fisk, gjenskape mer naturlige bekkeløp og få kontroll på forurensningskilder. 2019 er det internasjonale villaksåret.

Oppstart av prosjektene skjer i høst, samtidig med at Nye veier AS starter utbygging av E6 Kvål – Melhus.

Gaulaundersøkelsene

Siden 2013 har det pågått et arbeid for å overvåke bestandsutviklingen av laks og sjøørret i vassdraget. Dette har vist nedslående resultat for bestanden både for villaks og sjøørret. Årsaken er blant annet påvirkning av inngrep som gruveforurensing, landbruk og grusuttak i vassdraget.

- Summen av alle påvirkningene bidrar til nedgangen, sier Tanem. I tillegg har vi naturlige variasjoner og betydelige menneskeskapte påvirkninger i havet og i klimaet. Men elvene er fødestua og det er viktig at disse fungerer, forteller han.

Trenger robuste bestander

-For å gjøre naturen i stand til å håndtere klimaendringene, er vi avhengig av robuste bestander, noe vi mener dette prosjektet skal bidra til for laksefisk, sier Iver Øfsti Tanem.

Første del av prosjektet skjer på strekningen Kvål - Melhus og går fram til 2021. Hvis finansieringen går i orden skal prosjektet også gjøre tiltak på strekningen Gyllan – Kvål og Støren – Gylland. Dermed skal tiltak for å øke lakse- og ørretbestanden i Gaulavassdraget vare fram til 2028.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Ønsker at barnetrygden skal gjelde for alle

Ønsker at barnetrygden skal gjelde for alle

Stjørdal SV ønsker at ordningen med å la barnetrygden være en del av inntektsgrunnlaget når sosialstønad skal beregnes, skal endres.

Bokselgeren Laban er tilbake

Bokselgeren Laban er tilbake

I mange år har Lekishon Laban fra Kenya reist rundt om i Trøndelag for å selge bøker igjennom Norsk Bokforlag til inntekt for utdanningen sin i hjemlandet.

Mædi påvist i Trøndelag

Mædi påvist i Trøndelag

Den fryktede sauesjukdommen mædi er påvist i en sauebesetning i Trøndelag.

Lånkerevyen videre til NM-finale

Lånkerevyen videre til NM-finale

Lånkerevyen vant publikumsprisen i første semifinale i NM i revy.

Hærverk på politibil på Røros

Hærverk på politibil på Røros

Nå vil politiet ha tips fra publikum.

Mer til trøndersk klimasatsing

Mer til trøndersk klimasatsing

15 kommuner og Trøndelag fylkeskommune har fått betydelig med «klimasats-midler» for tiltak som skal bidra til å redusere kommunale klimagassutslipp.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Hva skal du kunne forvente for en tusenlapp?

Hva skal du kunne forvente for en tusenlapp?

Joda, Metallica er antakelig verdens beste metallband. Men arrangørene skal være lettet over at gradestokken viste skarve 15 celsius og ikke 30.

Radiobingo

Klikk her for å kjøpe blokker til tirsdagens radiobingo

Radiobingo

Se trekningen på Nett-TV

Med ny musikk til Selbu

Med ny musikk til Selbu

Den gule, lett gjenkjennbare bussen ruller landet rundt hele sommeren, og de har med seg ny musikk når de i kveld entrer scenen i Selbu.

De utskjelte slo tilbake under RBK-lekestue

De utskjelte slo tilbake under RBK-lekestue

OPPDATERT: Hedenstad, Søderlund og Konradsen kjørte fullstendig lekestue med Viking.

Mædi påvist i Trøndelag

Mædi påvist i Trøndelag

Den fryktede sauesjukdommen mædi er påvist i en sauebesetning i Trøndelag.

Mer til trøndersk klimasatsing

Mer til trøndersk klimasatsing

15 kommuner og Trøndelag fylkeskommune har fått betydelig med «klimasats-midler» for tiltak som skal bidra til å redusere kommunale klimagassutslipp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...